Vliegreis per 1 april duurder

De start van het nieuwe zomerseizoen is voor veel luchtvaartmaatschappijen de aanleiding om de tarieven voor extra diensten rondom vliegreizen en vakanties stilzwijgend te verhogen, zo blijkt uit onderzoek van de Telegraaf.

Misleiding

Onder andere de bijkomende kosten voor ruimbagage stijgen gemiddeld met zo’n 20 tot 25 procent. Voor een gezin met twee kinderen kan dat gemiddeld zomaar 40 euro extra betekenen. De Consumentenbond stelt vast dat de reiziger zich door die vaak verborgen toeslagen steeds meer misleid voelt: “De luchtvaart zit op het randje van wat is toegestaan.”

Onvermijdelijke kosten

Met name vliegtuigmaatschappijen met budget vliegreizen rekenen hogere prijzen voor in te checken koffers, stoelreserveringen, eten en drinken aan boord en naams- en vluchtwijzigingen. “Passagiers zijn zich hier niet van bewust. Op die manier kan het ticket goedkoop ogen, maar in werkelijkheid is de consument stukken duurder uit. Dat is de grootste ergernis”, aldus de Consumentenbond. Het niet melden van onvermijdelijke kosten, zoals bagage- of reserveringskosten, is door de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt verboden. “De luchtvaart moet die kosten duidelijk communiceren, dat laat nu nog te wensen over.”

Meerprijzen

De hoogste meerprijzen bovenop de ticketprijs komen voor rekening van vliegtuigmaatschappij Ryanair. Voor een koffer van 20 kg moet u, bij vooraf boeken, afhankelijk van de route en het seizoen, tussen de 60 en 100 euro bijbetalen. Op het vliegveld kost dat tussen de 90 en de 160 euro. Bij de maatschappijen TUIfly en Corendon bent u met een koffer van 20 kg het voordeligst uit. Transavia en easyJet hanteren wisselende prijzen tussen 32 en 64 euro, mits er vooraf via internet is geboekt. Bij bij boeking op het vliegveld komen er tientallen euro’s bij. KLM heeft onlangs bekendgemaakt dat het tarief voor ruimbagage binnen Europa met 10 euro per retourvlucht wordt verhoogd tot 50 euro. Op Schiphol kost het u 70 euro.

Vergelijken

De Consumentenbond waarschuwt luchtreizigers voor de prijsopdrijvingen: “Vakantiegangers zien door de bomen het bos niet meer, doordat veel websites vaag zijn. Pas aan het eind van de boeking komen veel mensen erachter wat er totaal moet worden afgerekend. Wij adviseren u dan ook om voordat u een ticket koopt alle verschillende mogelijkheden goed met elkaar te vergelijken en niet alleen maar af te gaan op ogenschijnlijk mooie aanbiedingen.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    l.blok01@quicknet.nl says:

    Al jaren praat men van een vaste prijs, maar helaas het gebeurt nog steeds niet, nu gaan de prijzen voor ruimbagage weer omhoog, pure diefstal, en er wordt niets tegen gedaan, wat is dit voor een land.
    Er moet nu en voor altijd duidelijkheid komen wat betreft de prijzen, dit is de prijs all in, verders geen
    gedoe, klaar, zodat de consument weet wat die moet betalen.