Goed voor de dag in een sterrenrestaurant?

7 restaurants in Nederland zijn bekroond met een Michelinster. De nieuwkomers zitten onder andere in Ermelo, Rotterdam en Winterswijk. In totaal telt ons land 107 eetgelegenheden die bekroond zijn met dé eretitel op culinair gebied.

45 jaar aan top

Vandaag werden de winnaars bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse sterrengala van Michelin in Amsterdam. De Liberije in Zwolle en De Leest in Vaassen doen het als driesterrenrestaurants nog altijd het beste. Onder de andere sterrenrestaurants is er één uitblinker die zijn vak al jaren goed beoefent. De Kromme Dissel in Heelsum is namelijk de enige in Nederland die al 45 jaar onafgebroken een ster bezit.

Etiquette

Van de 107 etablissementen tellen we 2 driesterrenrestaurants, 20 tweesterrenrestaurants en 85 eensterrenrestaurants. Heeft u de smaak te pakken? Of bent u juist benieuwd naar deze sterrensmaak? Dan kunt u eens een gokje wagen in een van de door Michelin geselecteerde restaurants. Maar wat zijn nu eigenlijk de etiquette voor zo’n restaurant?

Goede voorbereiding
Bekijk van te voren de kaart. Veel restaurants hebben hun menu en wijnkaart op de website staan. Maak hier dan ook gebruik van zodat u tijdens het bestellen niet eindeloos veel vragen hoeft te stellen. U kunt zich verdiepen in het menu en misschien steekt u er ook nog wat van op!

Op chique
Bij een bezoekje aan een sterrenrestaurant komt u toch anders voor de dag dan bij een lokale pizzeria. U gaat in stijl eten, dan mag u zich ook chique kleden. U denkt misschien dat het wat overdreven is, maar zodra u in het restaurant zit te eten en u ziet om u heen dezelfde soort geklede mensen, bent u blij dat u toch voor de nette blouse bent gegaan in plaats van de alledaagse pullover.

Aankomst
Zorg dat u op tijd bent en houd er rekening mee dat uw jas zal worden aangenomen, eveneens uw handschoenen en paraplu. Voor vrouwen: tassen mogen niet op tafel. Kies daarom voor een klein, elegant exemplaar dat u makkelijk aan de stoel kunt hangen of op de grond kunt zetten, zodat niemand er last van heeft. Bij het plaatsen van de gasten zal de ober hoogstwaarschijnlijk ook uw stoel aanschuiven en in sommige gevallen het servet op uw schoot leggen. Tijdens het eten laat u het servet gewoon op uw schoot liggen. Omhangen wordt niet op prijs gesteld. Pak alleen uw servet op als u tijdens of na het eten uw mond wilt schoonvegen.

Aan tafel
Ook aan het eten van brood zitten regels verbonden. Aangezien er meestal meerdere schaaltjes brood op tafel staan, begint u altijd met het brood dat links van u staat. Ook breekt u brood met uw handen en snijdt u het niet met een mes. Die is bedoeld voor de boter. Het uitserveren van eten gebeurt ook volgens een vast stramien. Eten komt van links en drank van rechts, met soep als uitzondering, die komt ook van rechts.

Tafeldekking
De tafel is meestal gedekt met 5 glazen, die rechts boven de messen staan. Eerst gebruikt u het sherry- of aperitiefglas, meestal vooraan de rij. Vervolgens het witte wijnglas dat naast het aperitiefglas staat. Daarna het rode wijnglas. Deze staat achter het witte wijnglas en is groter. Dan nog het waterglas en tot slot het champagneglas voor bij het dessert. De regel van buiten naar binnen werken moet u onthouden voor het bestek, met vorken links en messen rechts. Zolang u dat onthoudt, kan er niet veel misgaan. De soeplepel ligt naast de messen. De dessertlepel-/vork liggen als uitzondering bovenaan het bord. Als u klaar bent met eten legt u uw mes en vork naast elkaar neer op 10 voor 4 (denkbeeldige klok), waarbij de uiteindes van het bestek naar de 10 wijzen. Als u even een eetpauze neemt, legt u het bestek kruislings over elkaar neer.

Afronding
Ga alleen van tafel als u niet anders kunt door uzelf even te excuseren, maar het meest ideale is om gewoon te blijven zitten tijdens het diner. De rekening wenkt of roept u niet in een sterrenrestaurant. In plaats daarvan maakt u een klein gebaar naar de ober toe. Licht bijvoorbeeld uw wenkbrauw op tijdens oogcontact en zeg dat u wilt afrekenen. Tenslotte de fooi, die bestaat uit minimaal 10 procent van de rekening.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reactie

    Leora says:

    Klinkt hier en daar toch wel wat archaïsch. Maar dat past wel bij Max 🙂