Terrasetiquette

Terrasetiquette: de (ongeschreven) regels die gelden als u een terrasje pakt

Zo gauw het in Nederland terrasweer is, worden de tafels en stoelen gevuld met over het algemeen goedgezinde gasten. Maar wist u dat er vrij veel (ongeschreven) regels gelden, waar niet iedereen zich even goed aan houdt? We zetten ze hieronder voor u op een rij.

Plek bemachtigen

  • Bij een overvol terras is het niet wenselijk af te duiken op een tafel met vertrekkende mensen. Wend u tot de bediening om te vragen of er gasten zijn die aan het afrekenen zijn en of u op die plek kunt zitten. Wacht vervolgens op afstand en ga niet al naast de tafel met het vertrekkende gezelschap staan.
  • Bent u met een wat groter gezelschap en zijn er alleen tafeltjes voor 2 beschikbaar, sla dan niet zelf aan het schuiven, maar vraag de bediening om hulp.
  • Hetzelfde geldt voor achtergebleven servies. Ga dit niet opstapelen en op een andere tafel zetten, maar wacht tot het wordt opgeruimd. Wordt uw geduld al te zeer beproefd, vraag dan vriendelijk aan het personeel of zij het willen afruimen.
  • Plekken reserveren op een druk terras, door uw tas of iets dergelijks op een stoel te leggen is niet erg als dit voor een paar minuten is, maar uit den boze als u op deze manier de stoel langere tijd leeg houdt.

Een tafel delen

  • Is er alleen nog plek aan een tafeltje waar al mensen zitten, dan is het uw goed recht om te vragen of u mag aanschuiven, maar niet iedereen is hier evenzeer van gediend. Dus kijk niet raar op als het antwoord ‘nee’ is. Gasten betalen echter alleen voor een consumptie en een zitplaats en niet voor een privétafel. Bij drukte is het goed gebruik dat tafels gedeeld worden. Dit geldt overigens alleen voor een terras of café. Als u in een restaurant een maaltijd gebruikt, heeft iedereen wel recht op een tafel voor zichzelf.

Ongeduld en ongemanierdheid

  • Eén van de grootste irritaties op het terras is de vaak lange wachttijd. Ga niet roepen naar het personeel als u al meerdere keren naar hen gewenkt of geknikt heeft, maar loop naar binnen om aan te geven dat u al een poos wacht. Zeker op drukke, zomerse dagen is de wachttijd waarschijnlijk langer dan voor u wenselijk is, maar 10 minuten geduld wordt dan toch echt wel van u verwacht.
  • Beperk ook op een rumoerig terras het gespreksvolume en word als u in een groep bent niet steeds luidruchtiger. Niemand zit erop te wachten uw gesprekken woord voor woord mee te kunnen luisteren.
  • Op het terras met drukke kinderen of blaffende honden? Weet dat niet alle gasten dit even goed kunnen waarderen. Probeer de overlast zoveel mogelijk binnen de perken te houden, als kinderen bijvoorbeeld continu over het terras heen en weer willen rennen en lijn honden kort aan, zodat zij in de buurt blijven en er niemand overheen kan struikelen.
  • Hoe zonnig en warm het ook is, het is niet algemeen geaccepteerd om met een ontbloot bovenlijf op het terras plaats te nemen. Houd uw schoenen aan en leg zeker geen blote voeten op de stoel naast u.

Sociaal

  • Mensen kijken is bezigheid nummer 1 op de meeste terrassen. Pas echter wel op met eventueel commentaar geven. Niet iedereen kan ‘geroddel’ even goed waarderen en voor hetzelfde geld zit er een bekende van degene die langsloopt bij u in de buurt.
  • Wilt u een foto maken van uw gezelschap, dan komen daar al gauw ook andere gasten op terecht. Vraag daarom vooraf even of het geen probleem is en maak geen stiekeme foto’s van andere mensen op het terras.
  • Roken op het terras wordt steeds minder getolereerd. Zeker als mensen er maaltijden kunnen nuttigen, vinden zij het niet altijd even prettig in andermans rook te zitten. Het wordt gewaardeerd als rokers een stoel aan de zijkant van het terras kiezen, eventueel even weglopen, en er geen zware rookwaar, als sigaren gerookt worden. Sommige terrassen zijn al geheel rookvrij tegenwoordig.
  • Voer als uw mobiel gaat geen gesprek op het terras zelf, maar loop even weg.
  • Plaats een kinderwagen, rolstoel of ander groot voorwerp als het even kan op de plek van een stoel, zodat ze niet in de loop staan.
  • Slalom op een druk terras niet dwars tussen de tafeltjes door, maar loop zo mogelijk even om, zodat u tegen zo min mogelijk mensen aanstoot.

Afrekenen

  • Is er iets niet in orde met uw bestelling, geef dit dan direct aan en ga niet pas achteraf klagen.
  • Bent u met een groter gezelschap, spreek dan af hoe u betaalt en reken als het even kan in 1 keer af. Zeker bij grote drukte is het voor het personeel erg belastend als u allemaal apart wilt betalen.
  • Een fooi geven is niet verplicht, zeker niet als u alleen iets gedronken heeft, maar het wordt natuurlijk wel gewaardeerd. Laat als u de service op prijs stelt echter liever niet de gehele inhoud klein geld van uw portemonnee achter, maar rond het bedrag af.

Neem geen souvenirs mee

  • Neem geen glazen of andere eigendommen mee voor uw verzameling thuis.
  • Laat de tafel tenslotte op de plek achter, waar u hem aangetroffen heeft, of schuif in elk geval de stoelen weer aan.

Lees ook: hier staat het beste terras van 2019. 
5 x ongeschreven gedragsregels in het vliegtuig. 

(Bron: Nu.nl, 24Kitchen, Telegraaf, Trouw)

Geef een reactie