chinees indisch restaurant

Steeds minder Chinees-Indische restaurants

In de jaren 80 bezoekt 60 procent van de Nederlandse bevolking regelmatig een Chinees-Indisch restaurant, maar die tijden zijn voorbij. Uit onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen blijkt dat er steeds minder interesse is voor eten bij de Chinees. Daardoor is het aantal Chinees-Indisch restaurants in 10 jaar tijd met 22 procent is gedaald. 

Verouderd concept

Hoewel de populariteit van restaurants die een internationale keuken serveren toeneemt, gaan steeds minder mensen naar ‘de Chinees’. De reden? Volgens het onderzoek kan dit liggen aan de achterhaalde menukaarten, het relatief vette eten en de ouderwetse manier waarop de meeste restaurants zijn ingericht. Wat de precieze reden ook is, feit is dat steeds meer van dit soort restaurants moeten sluiten.

Kwart van de restaurants dicht

Het adviesbureau heeft een analyse gemaakt van het het aantal Chinees-Indische horecaondernemingen in de 12 provincies. Hieruit blijkt dat het aanbod in de afgelopen 10 jaar is afgenomen met 22 procent. In Zeeland en Limburg zijn de grootste dalingen te zien. In beide gevallen zijn 30 procent van de Chinees-Indisch restaurants die 10 jaar geleden nog bestaan, er nu niet meer. Ondanks de forse daling telt Zeeland, samen met Drenthe en Friesland, nog steeds de meeste Chinees-Indische restaurants. Dat komt volgens Van Spronsen omdat de restaurantmarkt hier vrij traditioneel is.

Hoogtijdagen

De Chinees verdwijnt dus steeds meer uit het straatbeeld. Hoe anders is dat in de jaren 70 en 80. De Chinees-Indische restaurants schieten in die tijd als paddenstoelen uit de grond, waardoor elk dorp en stad er wel uiteindelijk wel een of meerdere heeft. De restaurants zijn zelfs zó populair dat het ministerie van Economische Zaken zich in 1980 uitspreekt over de ontwikkelingssnelheid. Het ministerie beslist in dat jaar dat er pas een Chinees-Indisch restaurant in een wijk mag komen als er meer dan 10.000 mensen wonen.

In de jaren 90 neemt het aantal horecazaken die dit soort gerechten serveren af. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat er in 1993 al 3 procent minder Chinees-Indische restaurants zijn dan in 1982. In ditzelfde onderzoek wordt gesteld dat dat de markt voor dit soort horecazaken al in 1980 volledig verzadigd is.

Lees ook: Wordt babi pangang cultureel erfgoed?

(Bron: Rijksuniversiteit Groningen, NOS, onderzoeksrapport Van Spronsen)

Geef een reactie