auto in de sneeuw

Met de auto vast in de sneeuw? Zo komt u eruit

Heel vaak sneeuwt het niet in Nederland, maar als het dan weer eens zover is, dan is het toch even wennen. Zeker voor wie met de auto op pad gaat. Want wat als de auto vastzit in de sneeuw, hoe krijgt u hem er dan uit? 

Auto sneeuwvrij maken

Een ingesneeuwde auto of de auto vastrijden in een sneeuwduin, het komt niet heel vaak voor in Nederland. Maar als het dan zover is, wat kunt u dan het beste doen. Is de auto voor de deur ingesneeuwd, maak hem dan eerst zoveel mogelijk sneeuwvrij. Want rijden met een besneeuwd dak en bevroren ramen kan u een behoorlijke boete opleveren. Voor slecht zicht maar liefst 250 euro en zijn uw spiegels ook niet ontdooid, dan komt er nog eens 150 euro bovenop. Het dak moet schoon om uw medeweggebruikers niet te hinderen als de sneeuw eraf waait als zij achter en naast u rijden.

bescherm uw auto tegen de kou
Lees ook: Tips om uw auto tegen de kou te beschermen

Banden vast in de sneeuw

Als de auto met de banden diep in de sneeuw staat is het belangrijk dat u niet te veel gas in een keer geeft. De banden draaien zich dan alleen nog maar verder de sneeuw in. Lukt het niet om de auto door voorzichtig gas te geven weg te laten rijden, dan komt het aan op het betere graafwerk. Want dat is vaak de enige oplossing, het uitgraven van de banden. Trek een paar goede handschoenen aan en leg eventueel iets op de grond waar u met uw knieën op kunt zitten. Graaf de band zover mogelijk uit. Leg achter, of voor als u vooruit weg moet rijden, een stuk karton of iets waarop de band grip kan krijgen zodat u weg kunt draaien. Geef vervolgens een klein beetje gas zodat de band grip kan krijgen. Draai de auto zover mogelijk de straat op totdat u voelt dat alle banden weer grip hebben. Vergeet niet het karton, of andere hulpmiddel, te verwijderen.

Zet de tractiecontrole tijdelijk uit

Een ander punt wat kan helpen bij het verkrijgen van meer grip, is het uitzetten van de tractiecontrole. Dat is het systeem dat voorkomt dat wielen gaan slippen bij te hard optrekken of slippen op een nat wegdek. U zou denken dat het juist handig is in deze winterse omstandigheden, maar als de auto vastzit in de sneeuw, kan het juist een tegengestelde werking hebben. Of het nodig is om dit systeem uit te zetten, vaak aangeduid met TC of TSC met een symbool van een auto met slipsporen, merkt u als u weg wilt rijden maar geen grip krijgt met de wielen. Door de tractiecontrole tijdelijk uit te zetten krijgen de wielen iets meer ‘beweging’ waardoor u beter grip op de weg krijgt bij het wegrijden. Zet de TC wel direct weer aan als u verder rijdt, het beschermt u immers voor als u ineens hard moet remmen.

autoruiten krabben
Lees ook: Autoruiten bevroren? Bekijk tips voor het krabben en ijsvrij houden

Ga voorbereid de weg op

Meest veilig is natuurlijk om bij hevige sneeuwval en gladheid thuis te blijven. Maar moet u toch de weg op, ga dan ook goed voorbereid de auto in. Maak de auto helemaal sneeuw en ijsvrij, neem een thermoskan warm water mee, iets te eten en een deken. Mocht u dan onverhoopt stil komen te staan, dan kunt u zichzelf warm houden. Zorg ook dat de mobiele telefoon goed opgeladen is zodat u de hulpdiensten kunt bellen.

(Bron: ANWB, AD, archief)

Geef een reactie