wandelen gladheid

Wandelen bij gladheid? Zo voorkomt u uitglijders

Het kan behoorlijk glad worden op stoepen en wegen wanneer het sneeuwt en vriest. Daar is soms zelfs geen strooizout tegen opgewassen. Toch zult u ook in dit weer soms naar buiten moeten. Maar hoe houdt u een wandeling in de sneeuw veilig?

Rustig en voorzichtig lopen

Ten eerste is het raadzaam om rustig aan te doen wanneer u besluit te gaan wandelen op een mogelijk gladde straat. Wanneer u langzaam loopt, wordt u vanzelf voorzichtiger en dat maakt de kans op uitglijden aanzienlijk kleiner. Is het echt spekglad? Dan kunt u op een speciale manier proberen te lopen, namelijk een beetje als een pinguïn. Dit doet u door kleine stapjes te zetten, te balanceren met uw armen en zo rechtop mogelijk te blijven lopen. Til ook uw voeten niet te hoog op, hier blijft u stabieler en dichterbij de grond. Het ziet er misschien een beetje vreemd uit, maar het is tijdens echte gladheid wel de meest veilige manier van voortbewegen. Wilt u nog meer stabiliteit? Dan kunt u ervoor kiezen om met nordic walking-stokken te gaan lopen. Deze wandelstokken hebben namelijk een punt aan de onderkant die voor extra grip zorgt in de sneeuw.

Kies het juiste schoeisel

Ook schoenkeuze is belangrijk. Als het glad is kunt u het beste voor platte schoenen kiezen, het liefst met dikke rubberen zolen. Zogeheten ‘snowboots’ zijn bij uitstek geschikt voor een winterse wandeling. Heeft u deze niet in de kast staan of wilt u liever wat charmanter schoeisel dragen? Kies dan voor schoenen met rubberen zolen die geribbeld zijn of een ander klein profiel hebben, hiermee heeft u de meeste grip op een gladde stoep. Schoenen met zolen gemaakt van leer, nylon of crêpe kunt u in barre winterse omstandigheden beter niet aantrekken. Deze materialen zijn namelijk al glad van zichzelf en hebben vaak geen profiel waardoor u geen grip heeft.

anti-slipzolen

Dit soort anti-slipzolen kunnen valpartijen in de sneeuw voorkomen.

Anti-slipzolen

Voor nog meer grip kunt u kiezen voor een anti-slipzool of een sneeuwijzer (snowsteps). Deze bindt u onder uw schoen voor extra grip in de sneeuw. Hierdoor kunt u helemaal veilig op pad wanneer het glad is. Wel is het altijd goed om u af te vragen of het tijdens stevige gladheid echt nodig is om naar buiten te gaan. Een lelijke val kan namelijk een lange revalidatie betekenen, iets wat u natuurlijk wilt voorkomen.

(Bron: Margriet.nl, Wandel.nl, Tallsay.com, RTL Nieuws)

Geef een reactie