vakantie

Langer nagenieten van de vakantie? Zo houdt u uw vakantiegevoel vast

Eenmaal terug van vakantie duurt het meestal niet lang voordat het gewone ritme en de bijbehorende gewoontes terugkeren. Hoe houdt u het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast en hoe kunt u eenmaal terug op het werk ook het meeste uit uw vakantie halen?

Vrijheidsgevoel

Door het wegvallen van de dagelijkse routine en doordat de tijd zelf kan worden ingedeeld ervaren veel mensen een gevoel van vrijheid tijdens hun vakantie. Het geeft ruimte om eens stil te staan bij het leven dat geleid wordt en om na te denken over zaken die we graag net wat anders zouden willen zien. Vaak lopen mensen daardoor na hun vakantie over van de goede voornemens. Zoals eindelijk wat extra kilo’s kwijt raken, meer tijd voor elkaar inruimen, meer sporten en minder druk maken om kleine dingen.

Goede voornemens

Na een vakantie zijn de reserves over het algemeen weer aangevuld en is er ook energie om veranderingen door te voeren. Alleen sneuvelen veel van die goede voornemens meestal al weer snel. De extra energie en motivatie houden namelijk slechts 1 tot 4 weken aan. Dan is het gewone leven weer helemaal aan het orde van de dag en ebt het relaxte gevoel van de vakantie weer weg.

Meer rust en minder stress

Op de langere termijn geeft het naleven van goede voornemens uit de vakantie geen gelukkiger gevoel. Dat kan volgens lifecoach Astrid Koelewijn gemakkelijker uit een structureel andere inrichting van het dagelijks leven gehaald worden. Door een betere balans aan te brengen en te bedenken waarom u bepaalde dingen altijd zo doet wordt er meer rust en minder stress ervaren.

Vakantiegevoel vasthouden

Het vakantiegevoel kan overigens wel verlengd worden. Dat kan op vele verschillende manieren:

 • Door de vakantiefoto’s uit te zoeken en er een mooi album mee samen te stellen.
 • Door te luisteren naar de muziek die u tijdens uw vakantie veel gehoord heeft. Zodat u zich voor even weer daar waant.
 • Door kleding van tijdens uw reis te dragen.
 • Door souvenirs of accessoires mee terug naar Nederland te brengen.
 • Door gerechten te koken die u tijdens uw vakantie gegeten heeft. Zoals een salade caprese, paella of Franse appeltaart.
 • Door vaker naar buiten te gaan. Het is in Nederland vast niet altijd even vakantieachtig weer, maar van buitenlucht wordt een mens altijd beter. Zoals u tijdens uw vakantie ook vast gemerkt heeft.
 • Door een luchtje te gebruiken dat u ook tijdens uw vakantie bij u had. Dat kan ook zonnebrandolie of aftersun zijn.
 • Door de eerste werkweek kort te houden, door voor zover mogelijk bijvoorbeeld pas op de woensdag te starten.
 • Door de taal van uw favoriete vakantieland te leren. Bijvoorbeeld met onze gratis cursussen Italiaans, Spaans, Frans of Portugees.
 • Door contact te houden met mensen die u tijdens uw vakantie ontmoet heeft.

Wat daarnaast voor veel mensen werkt is voorpret voor een volgende reis. Dus plan als het even kan alvast een volgende vakantie of weekendje weg.

Plan extra ontspanning in

Bij terugkeer van vakantie liggen er zowel thuis als op het werk vaak behoorlijk wat achterstallige klussen te wachten. Door dit meteen weg te werken worden in 1 keer een groot deel van de opgebouwde reserves verbruikt. Dat effect kunt u tegengaan door voortaan extra momenten van ontspanning in te plannen. Zowel in de weekenden als in de uren dat u niet op het werk bent. Spreek daarbij echt met uzelf af op die momenten geen klussen uit te voeren als de was opvouwen of de administratie te doen. Gebruik de momenten voor een ontspannen wandeling, het lezen van een boek, eten met geliefden of iets anders waar u relaxt van wordt. Doe dit niet alleen in de weken na uw vakantie, maar probeer dit structureel aan te houden.

De eerste werkdag

Een beter bewijs dan dat de vakantie echt voorbij is de eerste dag terug op het werk. Hoe fijn het ook is om de favoriete collega’s terug te zien, veel mensen overvalt dan toch een gevoel van melancholie. Opeens liggen er weer vele taken te wachten, raakt de agenda al snel weer overvol en kan de tijd niet meer zo ingericht worden als gewenst. Bijna iedereen moet zich hier weer even aan aanpassen, maar ziet u er als een blok tegenop om weer aan het werk te gaan en leeft u als het ware van vakantie naar vakantie, dan is er meer aan de hand. Bedenk u dat er altijd minderere aspecten zijn aan een baan, maar na een vakantie is het vaak wel duidelijker wat precies de pijnpunten zijn. Het is helemaal geen gek idee om dan bij een leidinggevende aan te geven wat u voortaan graag anders ziet.

Betrek collega’s erbij

Uw collega’s hebben in de vakantieperiode wellicht ook ideeën opgedaan. Door die met elkaar te bespreken worden er zaken duidelijk en kunnen ze misschien wel ten goede aangepast worden. Dat werkt een stuk positiever dan op dezelfde voet doorgaan. Geef de veranderingen de tijd, maar blijft u het gevoel houden dat u op de verkeerde plek zit, dan is het misschien toch wel tijd om een andere baan te overwegen.

Zo voert u nieuwe plannen ook daadwerkelijk uit

Zoals er goede voornemens gemaakt worden over het leven buiten het werk, wordt er tijdens de vakantie dus ook vaak nagedacht over het werk en hoe dat anders ingericht kan worden. De kunst is de nieuwe plannen ook daadwerkelijk uit te voeren als u eenmaal weer aan het werk bent. Het beste is ze in elk geval niet te lang te laten liggen, want ook in dit geval komt van uitstel afstel. Zet de plannen kort op papier en zie ze als een project. Betrek er eventueel collega’s bij, zodat u een extra stok achter de deur heeft om ze daadwerkelijk uit te voeren. Het kan al iets kleins zijn als het voornemen om meer te bewegen tijdens uw werkdag. Spreek dan bijvoorbeeld met collega’s af om voortaan tijdens de lunch een ommetje te maken.

Lees ook: deze producten nemen we het liefst mee terug van vakantie en de reisverhalen van Maxime op reis om even bij weg te dromen.

(Bron: Nu.nl, AD, timemanagement.nl, Margriet, Vakantiediscounter)

Geef een antwoord

Reactie

  madeliev says:

  Vroeger.
  We hebben vakantie.. we hoeven niet te werken
  blijven gewoon thuis

  Nu
  Gaan we met vakantie …
  ergens naartoe,

  Anders hebben we geen vakantie.