ontspannen

Echt ontspannen? Zoveel vakantiedagen heeft u nodig

Na een drukke periode gaat ontspannen op vakantie niet vanzelf. Uit onderzoek blijkt dat het tijd kost voordat u echt tot rust komt. Hoelang dat duurt en wat u hiervoor kunt doen, hebben we voor u uitgezocht.

18 dagen

Een paar dagen weg of een week op vakantie om te ontspannen klinkt goed. Echter heeft u meer vakantiedagen nodig om volledig tot rust te komen. Uit onderzoek van SD Worx, een internationaal netwerk voor bedrijven, onder 10.000 Europeanen blijkt dat Nederlanders maar liefst 18 vakantiedagen nodig hebben om helemaal te ontspannen. Het onderzoek is gestart om de werk-vakantiebalans onder Europese werknemers op te maken. De onderzoekers hebben onderzocht of de deelnemers werk kunnen loslaten op het moment dat ze vrij zijn. Volgens SD Worx gaat dat bij 2/3e van de ondervraagde personen prima, terwijl 1/3e de werkstress mee op vakantie neemt.

Nodige dagen verschilt per land

Per Europees land verschilt het aantal vakantiedagen dat nodig is om te ontspannen. Tenminste, dat blijkt uit de antwoorden van de deelnemers zelf. Zo geven werknemers uit het Verenigd Koninkrijk aan 8,5 vrije dagen nodig te hebben om volledig ontspannen terug te komen op het werk. Italianen zeggen dat 11 dagen genoeg zijn. Spaanse en Finse werknemers hebben de meeste vrije dagen nodig om helemaal uit te rusten, namelijk respectievelijk 27 en 34 vakantiedagen.

Zelfde periode op vakantie

Ondanks de grote verschillen tussen de Europese landen in het benodigde aantal vrije dagen, is de periode van de vakantie regelmatig hetzelfde. Bij 37 procent van de ondervraagde Europeanen is er een jaarlijks vakantiepatroon aanwezig. Vooral werkende Nederlanders, Italianen en Belgen nemen elk jaar een vaste vakantieperiode op.

sauna
Lees ook: Een dagje sauna voor veel Nederlanders ideale manier van ontspannen

Hoe ontspannen?

Tijdens vrije dagen gaat ontspannen niet altijd vanzelf, blijkt uit het onderzoek. Ontspanning vraagt ook inspanning, zo vertelt klinisch psychologe Elke Van Hoof van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) aan de Belgische nieuwswebsite VRT News. Ineens ontspannen kan moeilijk zijn voor sommigen. Toewerken naar de vakantie, door dagen te plannen met leuke activiteiten, is een manier om alvast te wennen aan het vakantiegevoel.

Ook op vakantie zelf kan het loslaten van het werkritme lastig zijn. Door tijdens de vakantie bijvoorbeeld elke dag op een vast tijdstip uitjes en restaurants uit te zoeken, blijft u in een ritme zitten wat voor rust kan zorgen. Ook is bewegen en actief blijven, zoals wandelen, essentieel om te ont-stressen, vertelt Van Hoof.

Herstellen

Naast een grote vakantie, is het volgens Van Hoof belangrijk om minimaal elke 6 weken een herstelmoment in te plannen. Een dag of weekend weg en iets nieuws doen, zijn goede opties. Op deze dagen kunt u even opladen en ontspannen door bijvoorbeeld naar het museum te gaan, een fietstocht te maken of een stad te bezoeken.

Vakantiegevoel vasthouden

Na de vakantie wilt u natuurlijk niet meteen in de werkstress terugvallen. Om het vakantiegevoel na de vakantie wat langer vast te houden, kunt u opgedane ervaringen delen. Want hoe meer u bijpraat met vrienden en collega’s, hoe langer u het vakantiegevoel zult blijven ervaren vertelt Van Hoof. Op die manier kunt u geleidelijk weer wennen aan het werkleven.

(Bron: Telegraaf, Metro, Margriet, VRT News. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord