herfstkou

De winter laat al vroeg van zich horen

De nacht van maandag op dinsdag 29 november 2016 was de koudste herfstnacht sinds 1998. De temperatuur daalde in De Bilt rond zonsopkomst naar 7 graden onder het vriespunt. 

Koudste herfstnacht ooit

18 jaar geleden vroor het nog harder met -8,5 graden, aldus Weeronline. Omdat er sprake was van droge kou, was het vrijwel nergens glad. In Enschede werd aan de grond zelfs strenge vorst gemeten met 12,2 graden onder nul. De koudste herfstnachten ooit gemeten waren die van 29 en 30 november 1921. Toen vroor het in De Bilt 15 graden.

Pechgevallen

De Wegenwacht heeft inmiddels de handen vol aan pechgevallen. Vanwege de vrieskou van afgelopen nacht hebben veel mensen last van een auto die niet wil starten, laat een woordvoerster van de ANWB weten. Er zijn veel meldingen van lege accu’s. De bond verwacht rond de 4200 mensen met pech te helpen, wat er ruim 1000 meer zijn dan op een gemiddelde dinsdag. Om al die mensen te helpen is de bezetting opgeschroefd, maar desondanks kan de wachttijd oplopen tot een uur.

Daklozen

Vooral de grote steden ruimen extra capaciteit in om daklozen tijdens de ijskoude nachten op te vangen. Het Leger des Heils heeft maandag door heel Nederland 568 extra bedden ter beschikking gesteld. Ook in onder meer Flevoland en Overijssel werd een beroep op de hulporganisatie gedaan. In kleinere plaatsen worden de extra bedden in bestaande opvanglocaties neergezet. In grote steden als Amsterdam en Rotterdam gaan er speciaal voor de kouderegeling aparte locaties open. In Amsterdam ging de winteropvang daarmee enkele dagen eerder open dan gepland. Normaal gesproken zou de opvang, ongeacht de temperatuur, van 1 december tot 1 april open zijn. De 3 andere steden hebben deze doorlopende winteropvang niet.

Zacht weer

Het blijft koud tot en met de laatste dag van de meteorologische herfst op 30 november. In het begin van december wordt zacht weer voorspeld met donderdag en vrijdag maxima van 7 tot 10 graden.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

  RABE says:

  Lekker toch???
  Niet meteen klagen over de kou.
  Gewoon een beetje bewegen en het gaat vanzelf over.

  De daklozen, daar maak ik me wel zorgen om.
  Hoe heeft het zover kunnen komen??
  Zielig hoor, maar ik heb geen ruimte over.

  Wel ben ik volop aan het breien, sjaals en kollen en mutsen.
  Zo kan ik toch een beetje helpen.