Autoruiten bevroren

Waarom uw autoruiten wel of niet bevriezen: 4 vragen

Als de temperaturen dalen, kan er bevroren condens op uw autoruiten ontstaan. Daarvoor hoeft het niet eens te vriezen, dit kan ook gebeuren als het kwik rond de 5 graden Celsius ligt. De ijskrabber ligt in veel huishoudens al klaar bij de voordeur, maar die heeft u lang niet altijd nodig. Of een autoruit wel of niet bevriest bij koud weer, hangt namelijk van meer factoren af dan alleen de temperatuur.

Hoe ‘hoog op de poten’ staat uw auto?

Denk bijvoorbeeld aan de omvang van uw auto. Heeft u een SUV of een andere auto die ‘hoog op de poten’ staat? Dan bevinden de ruiten zich ook hoger boven de grond, waardoor er een kleinere kans is dat ze bevriezen. Op 1,5 meter hoogte boven de grond (neushoogte) kan het zomaar een paar graden warmer zijn dan vlak boven de grond (klomphoogte), zoals we in dit artikel over nachtvorst uitleggen. Volgens diezelfde logica kan sneeuw nog een tijdje op de grond blijven liggen, ook als het niet meer vriest.

Hoe schoon zijn uw autoruiten?

Daarnaast is het van belang of u de autoruiten goed schoon houdt. Eventuele vuilrestjes op de ruit kunnen vocht aantrekken, dat vervolgens bevriest. Daarom is het zaak om zowel de binnenkant als de buitenkant van de ruit regelmatig schoon te maken. Dat geldt met name voor de diagonale voorruit, die doorgaans sneller bevriest dan de zij- en achterruiten. Hoe hoger de luchtvochtigheidsgraad, hoe belangrijker het schoonmaken is.

Autolamp LED-lamp halogeen
Lees ook: H1, H4, H7 of toch LED: waar moet u op letten als u uw autolampen vervangt?

Waar staat uw auto geparkeerd?

Tot slot kunt u zelf zorgen dat u ’s ochtends tijd bespaart, door uw auto op een strategische plek te parkeren. Zet hem bijvoorbeeld dichtbij een huis, dat dan als warmtebron kan fungeren. En zorg dat de auto in de wind staat, zodat die met warme lucht in aanraking kan komen. Zet u de auto juist op een beschut plekje, in de buurt van een sloot of een andere waterrijke plek, dan is de kans op bevroren autoruiten uiteraard groter. Hoe groot deze kans is, hangt overigens ook samen met de weersomstandigheden, een factor waar u dan weer geen invloed op heeft. Want is er een hoge luchtvochtigheidsgraad, dan zit het er dik in dat uw autoruiten bevriezen.

Hoe krijgt u uw autoruiten weer ijsvrij?

En wat als de ruit van uw auto toch beslagen is? Dan moet u alsnog aan de slag met de krabber, om ervoor te zorgen dat u weer voldoende zicht heeft tijdens het autorijden. Op de website van de ANWB en in dit uitgebreide artikel leest u wat u hierbij wel en niet moet doen. De belangrijkste tip: gebruik geen heet water. Het lijkt misschien logisch om uw raam snel te ontdooien, maar u loopt hiermee het risico dat uw ruiten breken.

Fietsslot verroest
Lees ook: Fietsslot bevroren of verroest? 3 tips om het te voorkomen, 6 tips om het op te lossen

(Bron: Archief, NOS, ANWB, Auto.nl, EOS Wetenschap. Foto: Catrinus van der Veen/ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Leon54 says:

    Ik ontdooi mijn voorruit al 30 jaar met warm water ( niet gloeiend heet, maar lekker warm). Eerst moter starten en blower op de voorruit. Dan water met fles of bloemengieter langzaam en voorzichtig over de ruit gieten van boven naar beneden. Ruit meteen schoon, ook binnen geen condens ! Heb dit minimaal al met 8 (nieuwe) auto’s gedaan en nog nooit schade aan ruiten gehad. Terwijl mijn buren allemaal nog staan te krabben, ben ik al lang weg…

    Margeaux says:

    In een oude spuitfles heb ik antivries gedaan. Dit spuit ik op de autoruiten en binnen no time zijn ze ijsvrij!