Zoveel water heeft u nodig in geval van nood.

Zoveel water heeft u nodig in een noodsituatie

In een noodsituatie kan de toegang tot schoon drinkwater plotseling wegvallen. Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten hoeveel water u minimaal nodig heeft, om uzelf (en uw gezin) in leven te houden totdat de situatie weer onder controle is. In dit artikel vertellen we u er alles over.

Het advies is minimaal 9 liter per persoon

Volgens het Rode Kruis en de overheid wordt aangeraden om voor noodsituaties per persoon minimaal 3 liter water per dag in huis te hebben. Dit is gebaseerd op de veronderstelling dat u 2 liter water per dag nodig heeft voor drinkwater en daarnaast nog eens 1 liter voor zaken zoals koken en persoonlijke hygiëne (denk aan handen wassen).

Dit advies geldt voor een periode van 3 dagen, de gemiddelde tijd die het kan duren voordat er weer toegang is tot schoon drinkwater. Dus in totaal wordt er voor 1 persoon aangeraden om minimaal 9 liter water in huis te hebben. Voor een gezin van 4 zou dat dus minimaal 36 liter water zijn.

In sommige gevallen is er meer water nodig

De hoeveelheid van 3 liter per persoon per dag (of 9 liter in totaal) is een minimum. Dit zou in de meeste gevallen voldoende moeten zijn voor uw basisbehoeften, maar in sommige situaties kan het zijn dat er meer nodig is. Bijvoorbeeld wanneer u huisdieren heeft of als u zich lichamelijk extra moet inspannen. Maar de behoefte aan water kan ook variëren door de omstandigheden van de noodsituatie, zoals bij hitte of ziekte.

Water uit de kraan of water uit de supermarkt

Alleen wacht nog even voordat u naar de supermarkt gaat, om massaal flessen water in te slaan. Volgens waterdeskundige Roberta Hofman van het onderzoeksinstituut KWR kunt u hier in Nederland namelijk ook prima kraanwater voor gebruiken, zo vertelt hij aan het AD. “Kraanwater is veilig en bevat geen ziekmakers, de zogeheten pathogenen.”

Water bevat na zuivering nog wel bacteriën die in een fles kunnen groeien, maar u wordt hier niet ziek van. Wel kan de smaak van het water na verloop van tijd veranderen. Het wordt dan minder lekker, maar is volgens de expert nog steeds veilig te drinken.

Kies bij voorkeur voor een glazen fles

Bewaar kraanwater altijd afgesloten, bij voorkeur in een glazen fles op een koele en donkere plek. In de ideale situatie steriliseert u de fles voordat u het water erin giet, alleen dit kost wel meer tijd en moeite voor een minimaal verschil. U krijgt het water namelijk nooit helemaal vrij van micro-organismen. Een plastic fles is ook een optie, alleen hierin kunnen bacteriën net iets sneller groeien.

Eens per jaar verversen ‘zou prima moeten zijn’

Over hoe lang u water precies kunt bewaren, zijn de meningen verdeeld. Idealiter is dit volgens verschillende bronnen een paar dagen, maar Hofman geeft aan dat als u het water eens per jaar ververst (voor noodsituaties), dat dit ook prima zou moeten zijn.

Nog beter is het volgens mevrouw om dit zelf te testen. Vul eens een fles en open deze na een halfjaar om te kijken hoe het ermee staat. Proef en ruik aan het water om de kwaliteit te beoordelen.

noodpakket
Lees ook: Wat moet er allemaal in een noodpakket zitten?

(Bron: Rode Kruis, AD, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Dirck says:

    Drink meer Sherry!

    Ja, die bruine glazen flessen met schroefdop want heldere bederft eerder.
    Na 1 weekje deze legen wegens de Sherry smaak….
    Deze in de kruipruimte in plastic krat gezet mooi koel en elk jaar verversen.
    Plastic vind ik maar niets, en helder ook niet.

    Wel tot dopje vullen want minder lucht is langer houdbare.
    En als je er warm water in doet, zal deze zelfs vacuüm trekken.
    Thuis & Camper zelfde maar in Camper wel plastic zonder statiegeld gepakt…
    Ik lust geen Chloor water in bepaalde landen.
    En de 5 of 10 L tanks, met lucht erbij en klotsen? Liever flessen 2L…
    Elders nog statiegeld vrije te koop.

    Joris Driepinter says:

    Ik heb altijd een 7-tal sixpacks drinkwater staan, flessen van 1,5 liter, 9 liter per sixpack, dus ruim 60 liter om te drinken.
    Voor allerlei andere doelen; koken, handwas of schoonmaken heb ik 4 kunststof jerrycans van 20 liter schoon water, inderdaad zoals @Dirck zegt; tot aan de dop gevuld, zodat er vrijwel geen zuurstof bij komt…

    Verder heb ik een IBC wateropvang van regenwater waar tot max. 1.000 liter regenwater in kan, dat water is ook bruikbaar als je het filtert door een aantal theedoeken, om te gebruiken voor alles behalve drinken… (en met een waterfilter kun je dat water ook zuiveren tot drinkwater).

    Als er onverhoopt geen energie meer is, stroom en/of gas, dan is het handig om een petroleum-kachel in huis te hebben, geen Lazer, want die heeft stroom nodig, maar een standaard met sok… en daarbij natuurlijk ook ruim voldoende petroleum, want als de energie in de winter uitvalt, is het binnen korte tijd koud in huis…
    Warme kleding en dekens/dekbed heeft iedereen wel in huis.

    Je moet ook kunnen koken als er geen energie is, daarvoor kun je een gasbrander gebruiken met een gas-cassette, dus enkele gas-cassettes en enkele goede aanstekers moet je ook in huis hebben…
    En natuurlijk moet je in een donker huis ook wat kunnen zien: daarvoor heb ik ruim voldoende zaklampen en de daarbij behorende batterijen, LED-lampen met de juiste batterijen en een grote doos met theelichtjes…

    Als je dan ook nog een aardige voorraad blikken soep, groente en maaltijden in blik hebt staan, kom je makkelijk een aantal weken door, als dat nodig is…

    Denk ook aan een goede emmer met deksel, want als het riool het ook niet meer doet, moet je ook je eigen afvalstoffen kwijt… die afvalstoffen kun je later in een gat in je tuin kwijt… voldoende toiletpapier en je komt een heel eind.

    Als de energie uitvalt, heb je geen tv, telefoon, internet meer… dus een goed boek om de tijd te doden is ook belangrijk !

    Maar als de bom valt, is het waarschijnlijk ook ‘over en uit’… 😉

    Kikihermandad says:

    Solar Water Disinfection (SODIS).

    Om eventueel in het water/fles restant bacteriën, virus of protozoa te elimineren, zet ik de flessen water in de UV straling van de zon. Minimaal 6 uur volle zon.
    Plasticflessen, niet glazenflessen.
    Protozoa is hardnekkig en hiervoor is koken effectiever