Duur 07:06
Gepubliceerd op 22 november 2017

Hoe veilig is ons drinkwater eigenlijk?

Op dinsdag 28 november 2017 is het weer tijd voor het Gala van de Wetenschap, een evenement waar topwetenschappers uit Nederland bij elkaar komen om de nieuwste ontwikkelingen te bespreken. Een van de onderwerpen die zeker voorbij zal komen is de status van het Nederlandse drinkwater. Want is dat wel echt zo veilig als wij allemaal denken?

Problemen met drinkwater

Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar kraanwater gewoon te drinken is, maar toch gebeurt er weleens wat mee. Zoals eerder dit jaar in Vlaardingen, waar de poepbacterie E.coli in het water is aangetroffen. De bevolking is meteen geadviseerd het water niet meert te drinken, want deze E.coli kan mensen ziek maken.

Drinkwater is veilig

Ondanks dit soort incidenten, weet Kitty Nijmeijer, hoogleraar membraantechnologie aan de TU Eindhoven, ons ervan te overtuigen dat het drinkwater in Nederland ontzettend goed gecontroleerd wordt, waardoor er heel snel op ‘fout’ water gereageerd kan worden. Voordat het überhaupt bij ons uit de kraan komt, wordt het eerst goed gezuiverd met een membraan, een soort speciale zeef waar water doorheen kan, maar ongewenste deeltjes niet. Membraantechnologen zoals Kitty bedenken oplossingen om dit proces zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen.

Verstorende factoren

Hoewel Nijmeijer garandeert dat het leidingwater op dit moment 100 procent veilig is, kan dit in de toekomst wellicht veranderen. Het wordt namelijk steeds moeilijker om ongewenste stoffen zoals antibiotica en landbouw pesticide uit het water te filteren. Ook klimaatverandering en de daardoor stijgende zeespiegel vormen een mogelijk obstakel. Hierdoor wordt het grondwater, dat uiteindelijk in drinkwater moet veranderen, zouter en dat is lastig om eruit te filteren.

Kitty Nijmeijer is op 22 november 2017 te gast in Tijd voor MAX, waarin zij vertelt over het drinkwater in Nederland. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: redactie Tijd voor MAX, waterinthetbuitenland.nl, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Hoeveel medicijnresten zitten in het drinkwater, die niet weg gefilterd kunnen worden? … We krijgen steeds meer chemische medicijnen (waaronder drugs), ongevraagd toegediend via het drinkwater, die daar terecht komen door urine en illegale chemische drugslabs. Waaronder: gevaarlijke hormonen, gevaarlijke antidepressiva, gevaarlijke drugs en gevaarlijke antibiotica.

    Schrijf daar eens over.

Bekijk ook

Meer