Duur 09:18
Gepubliceerd op 1 mei 2017

Kraanwater is de boosdoener

Jaarlijks loopt 1 op de 4.000 lensdragers een ooginfectie op. In een enkel geval gaat het om een infectie door de parasiet acanthamoeba, die gewoon in ons kraanwater zit. Bij een kleine beschadigingen van het hoornvlies is er een kans dat de bacterie het oog binnendringt. Sigrid Muusse krijgt een infectie door deze waterparasiet. Diverse behandeling en een eigen weerstand die vecht tegen de aantasting van haar oog mogen niet helpen. De parasiet verdwijnt niet en uiteindelijk is het verwijderen van het oog de enige oplossing. “Water is ineens doodeng.”

Kraanwater is de boosdoener

Sinds haar 18e draagt Sigrid harde lenzen. Ze laat haar ogen regelmatig controleren en is zorgvuldig met schoonmaken. Reinigen, afspoelen onder de kraan en dan in de bewaarvloeistof. En dat dit kraanwater nou net de boosdoener is, dat kon Sigrid zich niet voor mogelijk stellen. “Ik ben niet gaan zwemmen in vervuild water. Ik heb gewoon al die jaren zo mijn lenzen schoongemaakt. Nooit geweten, en velen met mij, dat dit niet goed is. Daarom wil ik hier mensen voor waarschuwen.”

Hardnekkige parasiet

In de zomer van 2016 krijgt Sigrid last van haar rechteroog. Bij een controle blijkt dat het niet om een ‘gewone’ ontsteking gaat, maar om een hardnekkige parasiet. De oogarts voorspelt een pijnlijke en lange weg naar herstel. De heftige druppels en vele pijnstillers krijgen geen vat op de parasiet en de onmenselijke pijnen. Dan wordt voor een eerste keer een hoornvliestransplantatie voorgesteld. De operatie lijkt succesvol, maar de pijn keert terug. Ook een tweede transplantatie mag niet helpen. Kort na de tweede transplantatie begeeft het ook van Sigrid het. Een derde transplantatie zit er niet meer in. Het oogwit is aan het verdwijnen en het netvlies ligt bloot. De enige optie is het verwijderen van het oog.

Het is een rouwproces

Gezien de hoeveelheid pijn lijkt het ook Sigrid het allerbeste, maar de klap van het verliezen van het oog komt pas later. “Ik ben mijn oog kwijt. Dat was veel heftiger dan ik had verwacht”. Naar omstandigheden gaat het goed met Sigrid, maar het gemis van haar oog is nu groter dan toen zij voor het eerst met het idee werd geconfronteerd. “Het is een rouwproces.” Inmiddels heeft zij een prothese. Aan de buitenkant ziet de prothese er prachtig uit, maar zelf heeft Sigrid er nog wat moeite mee. “Het is een nietszeggend ding. Niets ten nadele van de maker, maar het is voor mij nog wat onwennig.”

Waarschuwing

Veel lensdragers zijn zich niet bewust van de gevaren. Ze zijn slordig met hun lenzen, dragen ze soms te lang, houden ze ’s nachts in en maken ze niet goed schoon. “Het is belangrijk dat mensen weten wat de gevaren zijn. Het is niet helemaal te voorkomen, maar men kan de kans op een infectie wel verkleinen. Een goede hygiëne is ontzettend belangrijk”, aldus Robert Wisse oogarts aan het UMC. “De besmetting door een parasiet komt steeds vaker voor, dus het is van groot belang om mensen goed te informeren.”

Sigrid Muusse en oogarts Robert Wisse zijn beiden te gast in Tijd voor MAX op maandag 1 mei 2017.

Geef een reactie

Reacties (14)

    Mirjammeke says:

    Ik heb ook harde lenzen!! Hoe maak ik mijn lenzen dan schoon? Ik spoel mijn lenzen ook af met water nadat ik een paar druppels schoonmaakvloeistof erop gedaan
    Groeten Mirjam

      MAX Vandaag says:

      Beste Mirjam, wij hebben uw vraag voorgelegd aan oogarts Robert Wisse, verbonden aan het UMC, en hierbij zijn antwoord: u kunt ze beter aan de lucht laten drogen nadat u ze met contactlensvloeistof heeft afgespoeld. Er zijn speciale schoonmaakoplossingen voor harde lenzen, vraag hier anders naar bij uw contactlens-specialist.

    Lisa1001 says:

    Ik heb zachte lenzen. Mijn lenzen maak ik schoon met lenzenvloeistof en komen normaal gesproken niet met water in aanraking. De lenzenhouder maak ik elke dag met water schoon en droog deze goed. Nu blijkt dat dit gevaarlijk is. Maar het is toch niet hygiënisch om elke dag de houder leeg te gieten en zonder schoonmaken nieuwe lensvloeistof er in te doen??

      MAX Vandaag says:

      Beste Lisa1001, wij hebben uw vraag voorgelegd aan oogarts Robert Wisse, verbonden aan het UMC, en hierbij zijn antwoord: klopt, ik denk dat u het zo heel goed doet.

    koolmees says:

    Ik heb30 jaar harde lenzen. Nooit bewaar ik ze in vloeistof ,water o.d. dit is een bron van parasieten bacterien et, vooral op kamer temperatuur…Gewoon ’s ochtends onder de kraan,,inzetvloeistof en klaar,,nooit geen problemen.

    koolmees says:

    Vandaag gaat Gerdie Verbeet praten ober de oorlog(je moet toch wat doen) Was het eerst de gesneuvelde,
    nu zijn het of worden: Ook duitsers, japanners,indonesiers russen, oud veteranen afghanistan slachtoffers,
    krekels en spinnen(miljoenen) vleermuizen door bombardementen. Laten we eens ophouden met die onzin.
    en ons druk maken over onze voedselketen die we om zeep helpen omwille van onze nieuwe vijand: HEBZUCHT).
    Hoe meer zielen ,des te meer ideeën hoe meer koks ,des te meer verbrande pap.
    vrijheid geef je door
    geef dit verhaal ook maar door.,

    koolmees says:

    Je weerstand vermogen tegen dit soort belagers speelt ook een rol, bouw je weerstand op met vitaminef

    Goedhart says:

    Ik heb de reportage gezien en heb zelf ook een acanthamoeba kitatis in mijn oog.
    In november 2016 begon mijn oog erg te tranen dus werd ik verwezen naar het Martini ziekenhuis ,
    daar kreeg ik verschillende soorten druppels en zalf .Ik droeg maandlenzen.
    Ze hebben een kweek genomen om te kijken wat het was omdat mijn zicht ook weg was ik zag alleen een wit vlak
    hieruit bleek dat het geen virus of bacterie was..
    Eind december wisten de artsen niet meer wat ze er mee aan mesten en werd ik doorverwezen naar het UMCG .
    Daar hebben ze mijn oog schoon geschraapt en in Maaskant en UMCG op kweek gezet .
    Hieruit bleek dat ik acanthamoeba in het oog had een ééncellig beestje die zich in mijn hoorvlies had genesteld.
    Ik kreeg te horen dat het 30 x per jaar in Nederland voorkomt en moeilijk te behandelen is en dat de kans op een hoornvlies transplantatie mogelijk is.
    Ik moet nu 17x per dag druppelen met 3 soorten oogdruppels .

    Suse says:

    Ik draag ook harde lenzen en inderdaad al jaren afspoelen met water en bewaren in lenzenvloeistof. Helpt het als je de lenzen na het afspoelen met gekookt water afspoelt ipv kraanwater? Of kan de acanthamoeba ook in gekookt water zitten?
    Groeten,
    Suse

      MAX Vandaag says:

      Beste Suse, wij hebben uw vraag voorgelegd aan oogarts Robert Wisse, verbonden aan het UMC, en hierbij zijn antwoord: het beste is om ze af te spoelen met contactlensvloeistof en ze aan de lucht te laten drogen. In de praktijk is dat inderdaad onhandiger. Denk er ook aan om regelmatig de lenzenbakjes te vervangen.

      Claudette says:

      Ook ik spoel mijn harde lenzen, na schoonmaken met de geadviseerde schoonmaakspullen, met kraanwater. Sinds ong. 1974 draag ik harde lenzen en heb nooit gehoord dat je problemen kon krijgen door acanthamoebe in kraanwater. Misschien is dit van de laatste jaren? Na het schoonmaken met lensvloeistof en afspoelen met kraanwater spoel ik mijn handen en lenzen nog extra met ruim uitgekookt water. Ik neem aan dat de amoebes door temperatuur van 100 graden wel doodgaan? Graag advies.

      MAX Vandaag says:

      Beste Claudette, wij hebben uw vraag voorgelegd aan oogarts Robert Wisse, verbonden aan het UMC, en hierbij zijn antwoord:

      Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Acanthamoebes vormen cystes en die zijn erg goed bestand tegen desinfectantia en verhitting. Ik heb een artikel gevonden (https://www.jstage.jst.go.jp/article/fstr/10/3/10_3_320/_pdf) waarin netjes is uitgezocht dat in kokend water de cystes maar heel weinig overleven (dat is tabel 1, linker kolom onder PBS).

      We weten niet zeker of dit van de laatste jaren is, maar we hebben als oogartsen wel het idee dat we een toename zien. De kwaliteit van het drinkwater in Nederland is uitstekend; het is dus nog de vraag waar deze toename door veroorzaakt wordt.

      Advies blijft om de lenzen na het schoonmaken aan de lucht te laten drogen en geen kraanwater te gebruiken.

    Ettore says:

    Belangrijke vraag is eigenlijk: waar komt die parasiet vandaan ? Is ons drinkwater eigenlijk wel veilig ? Ik herinner mij een voorval van een aantal jaren geleden dat er in een wateropslagbassin vogelpoep terecht was gekomen en de mensen het advies kregen om het water flink door te koken alvorens het te consumeren. Ons drinkwater wordt voor een groot gedeelte uit onze rivieren gewonnen. Wat wordt daar allemaal op geloosd ? Laatst nog in het nieuws: chemicaliën ! En dan gaat zo’n multinational nog piepen als de overheid de vergunning om te lozen wat wil terugschroeven. Er worden bij laboratoriumonderzoek medicijnresten in ons drinkwater aangetroffen die er niet uit te filteren zijn bij het recyclingproces.
    Heeft u wel eens een vers ingeschonken kopje thee laten afkoelen ? Dan komt er zichtbaar een vlies op. Als je dat kopje thee met bergwater had gezet, blijft het volkomen helder na afkoeling. Het is zelfs nog heerlijk om koud te drinken !

    Alex1972 says:

    Ik heb nog nooit water gebruikt om lenzen te spoelen of reinigen , dit omdat mijn contactlensspecialiste mij dit ten strengste verboden heeft en ook uitlegde waarom . Dus altijd schone handen bij reinigen en altijd reinigingsvloeistof en bewaarvloeistof gebruiken . Draag al32 jr lenzen zonder problemen .

Bekijk ook

Meer