Huub Stapel en Martin Hendriksma maken epische tocht “Langs de Rijn”

MAX zendt op 4 januari 2020 het gloednieuwe programma Langs de Rijn uit. In het reisprogramma reizen schrijver en Rijnkenner Martin Hendriksma en presentator Huub Stapel samen langs de levensader van Europa, de rivier de Rijn. Vanaf de bron in de Zwitserse Alpen tot aan de plek waar hij bij Hoek van Holland de Noordzee instroomt.

Imposante verschijning

Met zijn totale lengte van 1233 kilometer is de Rijn een imposante verschijning, die 6 verschillende Europese landen doorkruist en de Europese identiteit en eenwording mede heeft bepaald. De Rijn is een rivier vol verhalen; van verdronken dorpen en verraderlijke rotsen, van schippers, schilders en soldaten. De Rijn is een muze en een ‘femme fatale’ tegelijkertijd. Eeuwenlang was de loop van de Rijn bepalend voor onze economie, onze cultuur en onze identiteit. Maar wat heeft ‘vader Rijn’ ons vandaag nog te vertellen?

De rivier en haar bewoners

Op hun reis nemen Martin en Huub in 5 afleveringen de kijker mee langs de rivier en haar bewoners. Ze ontmoeten mensen die het Rijnwater door hun bloed hebben stromen. De serie is gebaseerd op Martins boek De Rijn, biografie van een rivier.

Het avontuur begint in de Zwitserse Alpen

Martin en Huub beginnen hun avontuur in de Zwitserse Alpen, waar de Rijn ontspringt in de Tomasee, op 2345 meter hoogte. De Romeinen noemden deze plek Lai da Tuma; ‘grafmeer’, en schreven de stroom die hier ontspringt goddelijke krachten toe. Maar zo makkelijk geeft de Rijn haar geheimen niet prijs, er ligt onverwacht een dik pak sneeuw en de mannen zullen creatief moeten zijn om bij de bron te komen. Vervolgens slaat de goudkoorts toe, als Martin en Huub op zoek gaan naar het mythische Rijngoud, dat al eeuwenlang in het gebied rond Fontanivas te vinden is.

Via de Ruinaulta, de Grand Canyon van Zwitserland, reizen ze per boot over de Bodensee richting het pittoreske Lindau. Verderop langs de Bodensee ligt de stad Friedrichshafen, waar in 1898 de eerste Zeppelinfabriek ter wereld werd gebouwd. Martin en Huub ontmoeten hier een verre achterneef van de oprichter, Graf von Zeppelin. Hij wil de zeppelinindustrie nieuw leven inblazen.

Interactieve kaart

Op de interactieve kaart op MAX Vandaag kunt u de route van de epische toch langs de Rijn van Martin en Huub volgen. U krijgt een overzicht van de route en extra (beeld)materiaal van een gedenkwaardige reis.

Het reisprogramma Langs de Rijn is te zien op zaterdag 4, 11, 18 en 25 januari 2020 én 1 februari 2020 om 20.40 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (3)

  1. B.Harmsen says:

    Was een leuke uitzending en kijk uit naar het vervolg.

  2. oosterwijck says:

    Prachtige documentaire, heel leerzaam en boeiend. Dit soort programma’s zijn de pareltjes van de televisie.

  3. oosterwijck says:

    Huub Stapel op zijn best. Ik verwonderde me al, over zijn rol in het leven over Napoleon, maar nu overtreft hij zich zelf, als presentator en gastheer, van de Rijn. Laat dit een begin zijn van nog meer verhalen. We hebben nog de Moezel, de Maas, de Dender, de Oder, en wie weet wat nog meer, met een indrukwekkende geschiedenis.