Langs de Kust

Huub Stapel en Martin Hendriksma volgen in ‘Langs de Kust’ de Nederlandse kust

In het MAX-programma Langs de Kust onderzoeken presentator Huub Stapel en schrijver Martin Hendriksma welke rol de Nederlandse kust speelt in ons leven en ontmoeten ze mensen die aan deze eeuwige vloedlijn wonen. In navolging van de series Langs de Rijn en Langs de Maas volgen de mannen de kust van het Zwin in Zeeland tot aan de Eemsmonding in Noord-Groningen.

Naar onze hand gezet

In 5 afleveringen bezoeken Huub en Martin de 5 provincies aan de kust. Stelselmatig hebben we haar naar onze hand gezet, maar onze kust is meer dan een zeewering. Ze is ook de plek van heroïsche verhalen, tradities en vertier. Dé plek om te flaneren, ijsjes te eten en de zon op te zoeken.

Huub Stapel: “17 jaar was ik, toen ik voor het eerst de zee zag. We gingen wadlopen met de middelbare school. Ik ben nooit een grote zwemmer geweest, ik ga het water in om af te koelen. De zee is fascinerend, we hebben iets met de zee. Er zijn grootse meeslepende dingen gebeurd.“

De Zeeuwse kust

De eerste aflevering start in het Verdronken Land van Saeftinge, in Zeeland. Huub en Martin struinen door dit wonderbaarlijke gebied: een wirwar aan slikken, schorren en kreken. Het grootste brakwatergebied van Europa. Hier verdronken dorpen en vonden enorme veldslagen plaats met als inzet: de machtige Schelde.

Indrukwekkende ontmoeting

Ook ontmoeten ze de achter-achter-achter-kleinzoon (maal 10) van Michiel de Ruyter en heeft Huub een indrukwekkende ontmoeting met de negentigjarige Kees Pouwelse. Als kind was hij getuige van de verschillende geallieerde bombardementen op zijn kustdorp. Hierbij verloor hij zijn huis en enkele familieleden.

Bekijk hier de eerste beelden.

Langs de Kust is te zien vanaf zaterdag 27 augustus 2022 om 20.35 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

    korba says:

    Dit lijkt mij weer heel leuk. ga zeker kijken.