gevaccineerden

Hoe zit het? Moeten gevaccineerden met coronaklachten zich ook laten testen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: moeten gevaccineerden met coronaklachten zich ook laten testen?

Gevaccineerd testen

Inmiddels zijn er in Nederland in totaal al meer dan 21 miljoen coronavaccins gezet. Veel mensen zijn ook al dubbel gevaccineerd, waardoor zij nu zo goed mogelijk beschermd zijn tegen het virus. De kans dat zij erg ziek worden van het virus, is daardoor vrij klein. Deze wetenschap kan ervoor zorgen dat gevaccineerden minder snel een afspraak zullen maken voor een coronatest zodra er klachten opspelen. Is dit terecht, of doen ook zij er goed aan om een afspraak te maken bij de GGD?

Testen van belang?

Het RIVM schrijft op haar eigen website dat dit zeker van belang is. “Het vaccin beschermt mensen die zijn ingeënt tegen het virus. Maar iemand die gevaccineerd is moet zich, tot er voldoende mensen in Nederland zijn gevaccineerd, net als iedereen aan de maatregelen blijven houden”, aldus de instantie. “Daar is een aantal redenen voor. De vaccins werken goed en zijn veilig. Toch is er kans dat je besmet raakt, ook al word je er niet heel ziek van. We weten inmiddels dat de vaccinatie ook invloed heeft op de besmettelijkheid: mensen die gevaccineerd zijn, zijn vaak minder besmettelijk. Maar ze kunnen wel besmettelijk zijn. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich voorlopig aan de maatregelen houdt.” Met die maatregelen wordt ook testen bij klachten bedoeld.

PCR-test
Lees ook: PCR-test, antigeen-test of zelftest, wat is het verschil?

Voldoet een zelftest?

Dat testen op corona kan inmiddels ook thuis met zogenoemde zelftesten. Zo’n zelftest kunt u bij uzelf afnemen en vertelt u binnen 15 minuten de uitslag. Het RIVM benadrukt dat zo’n test niet volstaat als u gevaccineerd bent en coronaklachten heeft. “Zelftesten zijn bedoeld voor mensen zonder klachten, als aanvulling waarmee anders onopgemerkte besmettingen opgespoord kunnen worden. Zelftesten zijn volgens het RIVM niet bedoeld voor:

 • Mensen met klachten;
 • Mensen die contact hadden met iemand met corona;
 • Mensen die terugkeren uit een hoog risicogebied.

Volgens het RIVM ligt de betrouwbaarheid van een zelftest tussen de betrouwbaarheid tussen de 58 en 78 procent, waardoor de kans op een foutieve uitslag aanwezig is.

Deltavirus

Een andere reden om u als gevaccineerde wel te laten testen als er klachten optreden, is de deltavariant van het coronavirus. Dit type verspreidt zich vermoedelijk wat makkelijker onder gevaccineerden, waardoor testen bij klachten ook een must blijft. Het RIVM onderzoekt nu of dit ook daadwerkelijk het geval is.

(Bron: RIVM, Rijksoverheid, RTL Nieuws)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Kruispuntweg says:

  Wij zijn al twee maal ingeënt. Mijn vrouw is vanaf twee weken na de laatste prik misselijk en spierpijn. Artsen zien niets. Het is nu al 10 weken zo. Ik doe mee met covid-red en ben nu al drie maal negatief getest terwijl covid-red al 5 keer aangeeft dat ik mogelijk covid kan hebben en mij moet laten testen. Dit alles bij elkaar geeft ons het gevoel “waar zijn we mee bezig en waar doen we het voor” . We worden het een beetje zat al dat negatief gedoe met covid reacties terwijl artsen van niets weten en of kunnen doen.

  Hallo 18 says:

  Wij zijn allebei volledig gevaccineerd.Al zolang Covid er is houden we ons strikt aan allerlei maatregelen,gaan zelfs nog met mondkapje op boodschappen doen want winkelen doen we nog steeds niet.Ondanks dat is mijn man besmet geraakt en door hem heb ik dan ook Covid opgelopen.We zijn er toch nog behoorlijk ziek van geweest (gelukkig geen ziekenhuisopname).We hebben onze vakantie die we vorig jaar al geboekt hadden voor september ook geannuleerd.We mogen dan als gevaccineerden wel een mooie QRcode hebben gekregen en wij zouden zo zonder test gewoon het vliegtuig in kunnen stappen terwijl we besmet zijn! Wij gaan in ieder geval dat risico niet lopen.Ik vind dan ook dat je ondanks dat je gevaccineerd bent je toch altijd moet laten testen voordat je ergens naar toe gaat!

  Justme58 says:

  Ik ben er zo klaar mee, met steeds weer die bangmakerij. Ik heb me na lang wikken en wegen en na het weigeren van AztraZeneca (dat was eerst de enige die ik kon krijgen) me laten vaccineren. Ik heb eind juni mijn 1e vaccinatie met Pfizer gehad, en begin augustus de tweede. En nu beginnen ze alweer over een derde. En je zult zien dat als je die niet neemt, je weer ‘vrijheden’ kwijtraakt.
  En dan die overheidsberichten via de media dat je een thuistest moet doen als je meerdere mensen gaat ontmoeten, ook zonder klachten moet je dat doen. Dus werknemers die iedere dag naar hun werk moeten omdat ze niet thuis kunnen werken moeten om de haverklap zo’n zelftest doen? Dus al die mensen die ons land ‘besturen’ en ons dat steeds maar adviseren doen dat ook? Dat denk ik niet. En zij ontmoeten toch de hele dag veel mensen lijkt me. Dit schiet veel te ver door. Eerst was het bij klachten, nu al zonder klachten. Dus men gaat ervan uit dat je ziek bent tot je aangetoond hebt dat niet te zijn. Dát is pas ziek. De maatschappij is verziekt.
  Ik weiger die zelftest te gebruiken zonder klachten. Want zoals Rutte na een jaar Corona zei toen de vraag werd gesteld of hij zich al had laten testen “Nee, want zonder klachten heeft dat geen zin” En nu ineens wel, zelfs als je gevaccineerd bent. De geloofwaardigheid neemt voor mij af.
  Ik ben geen complotdenker of zo, maar begin steeds meer te twijfelen aan dit hele beleid.
  Want als het RIVM zo betrokken is bij onze gezondheid, onze leefomgeving, waarom doen ze dat niets met de waarschuwingen van neurologen dat er steeds meer Parkinsonpatiënten komen en dat bewezen is dat dit door de bestrijdingsmiddelen komt? Waarom stopt het RIVM de bewijzen dat er in de omgeving van Tata Steel veel vaker kanker voorkomt in de doofpot? Waarom mogen er nog steeds megastallen gebouwd worden in gebieden waar de luchtkwaliteit al slecht is doordat er al zoveel megastallen zijn? In die gebieden heeft corona ook het hardst toegeslagen.

   kristien12 says:

   Jij bent wakker, nu de rest van het land nog !!!! We worden belazerd. Gaat alleen om geld en 2-deling zaaien. Bah! Rot land is dit geworden. Daar gaat onze vrijheid waarvan ik er 75 jaar mocht meemaken. Dit land helpen opbouwen en nu dit. Ik was verkouden maar dat mag je niet meer zeggen……nee veel erger cojona nu…… nou mijn omgeving heeft er geen last van gehad hoor.

   DOORNROOSJE says:

   Ja, je zal maar Cojona hebben 🤪