Parkeergarage maximumsnelheid

Hoe zit het? Geldt er een maximumsnelheid in parkeergarages?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: geldt er een maximumsnelheid in parkeergarages?

Is de maximumsnelheid in parkeergarages landelijk vastgelegd?

Voor parkeergarages geldt geen landelijke standaard qua maximumsnelheid. Wel geldt er in sommige gemeentes een lokale wetgeving. Zo hebben parkeergarages in Haarlem, Hoorn en Alkmaar een maximumsnelheid van 5 kilometer per uur. Ook in enkele specifieke parkeergarages is diezelfde maximumsnelheid van 5 kilometer per uur bij wet vastgelegd. Dat zijn bijvoorbeeld De Beurs in Hengelo, Castellum in Woerden en Kromme Elleboog in Meppel (PDF-bestand).

Zijn er aanduidingen voor de maximumsnelheid in de parkeergarages zelf?

Daarnaast ziet u bij de ingang van de parkeergarage vaak een verkeersbord met de maximumsnelheid. Deze ligt vrijwel altijd op 5, 10 of 15 kilometer per uur. En wat als u te horen krijgt dat u stapvoets moet rijden in de parkeergarage? Tegenwoordig komt dit wettelijk gezien ook neer op 15 kilometer per uur. En als er geen officiële aanduiding is, is het sowieso verstandig om niet harder dan 15 kilometer per uur te rijden. Veiligheid gaat uiteraard boven alles.

Verkeersregels
Lees ook: Kent u de verkeersregels nog? Test uw kennis

Met welke verkeersregels moet u nog meer rekening houden?

Verder gelden in een parkeergarage en op andere parkeerplekken de gebruikelijke verkeersregels. Verkeer van rechts heeft dus voorrang en u dient zich aan de maximumsnelheid te houden. De parkeergelegenheden vallen immers onder de openbare weg, ook al kunt u daar alleen tegen betaling naar binnen.

Hoe zit het met bijzondere manoeuvres?

Wees wel extra goed op uw hoede als u een zogeheten bijzondere manoeuvre uitvoert, zeker in de parkeergarage of op een ander parkeerterrein. Juridische hulpverlener ARAG noemt uitparkeren, achteruitrijden, omkeren en het openen van uw autoportier als voorbeelden. Als u met zo’n manoeuvre bezig bent, moet u voorrang verlenen aan alle andere voertuigen. En aan voetgangers die langs uw auto lopen, op weg naar hun eigen auto.

Spookfile
Lees ook: Wat is een spookfile en is het te voorkomen?

Wat als u een ongeluk in de parkeergarage veroorzaakt?

Veroorzaakt u alsnog een botsing of een ander ongeval? Dan bent u juridisch aansprakelijk. En wat als u betrokken raakt bij een aanrijding, terwijl de ander ook een bijzondere manoeuvre verricht? Als bijvoorbeeld beide bestuurders tegelijk achteruitrijden, dan geldt meestal een gedeelde aansprakelijkheid. In beginsel betekent dit dat beide partijen 50 procent van de kosten op elkaar kunnen verhalen.

(Bron: Lokaleregelgeving.overheid.nl, Wetten.overheid.nl, Staatscourant, Algemeen Dagblad, Plus Online, ARAG, Brugman Letselschadeadvocaten, SAP Letselschadeadvocaten. Foto: Koen van Weel/ANP)

Geef een reactie