Spookfile

Wat is een spookfile en is het te voorkomen?

In de file staan, het is één van de meest vervelende bezigheden tijdens het autorijden. Vaak heeft zo’n file een duidelijk aanwijsbare oorzaak, zoals een ongeluk, wegversmalling, werkzaamheden of een afgesloten rijstrook. Maar u kunt ook zomaar in een spookfile belanden. Wat is dat eigenlijk?

Wat is een spookfile?

Van een spookfile is sprake als er een opstopping in het verkeer komt, zonder één van de hierboven genoemde oorzaken. Vaak gaat het om een sneeuwbaleffect. 1 automobilist rijdt langzamer dan de rest of moet plotseling remmen. De automobilist daarachter moet vervolgens ook remmen, net als de bestuurder daar weer achter, enzovoort. En zo kan er vanuit het niets een opstopping van een paar kilometer bestaan.

Wat zijn de oorzaken van spookfiles?

Een spookfile ontstaat als weggebruikers niet constant dezelfde snelheid aanhouden. Als 1 van hen bijvoorbeeld invoegt op de snelweg, terwijl daar eigenlijk geen ruimte voor is. De bestuurder die erachter zit, moet vervolgens afremmen. En dan kan er binnen de kortste keren een opstopping ontstaan. In deze Engelstalige video ziet u hoe zo’n spookfile plotseling tot stand kan komen. Japanse onderzoekers laten 22 auto’s rondjes achter elkaar rijden. Dat levert aanvankelijk geen problemen op, zolang iedereen dezelfde snelheid aanhoudt. Maar zodra 1 bestuurder hiervan afwijkt, loopt het direct vast.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Daarnaast kan het meespelen in welke tijd van het jaar we zitten. De meeste files ontstaan immers in november. Dan is het druk op de weg, wordt het sneller donker en is het vaak slecht weer. Het zijn allemaal factoren die een (spook)file in de hand kunnen werken, net als bumperkleven.

Zijn spookfiles te voorkomen?

De oplossing voor spookfiles lijkt voor de hand te liggen. Als iedereen onderweg voldoende afstand houdt, kan dat al een hoop schelen. Zo gunnen we onszelf meer tijd om te reageren op onverwachte manoeuvres van onze voorligger, zonder dat de auto’s achter ons daar last van hebben. Voorstanders van zelfrijdende auto’s zien in deze technologie de oplossing voor spookfiles. Als de auto’s namelijk zelfstandig afstand kunnen houden, zonder te bumperkleven, kan dit veel oponthoud schelen.

(Bron: NU.nl, ANWB, New Scientist, BNR Nieuwsradio. Foto: Frans Blok/Shutterstock)

Geef een reactie