Kenteken geel zwart nummerbord

Hoe zit het? Waarom hebben we in Nederland geel-zwarte nummerborden?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom hebben we in Nederland geel-zwarte nummerborden?

Kentekenplaten, van 1898 tot nu

Voor de geschiedenis van de kentekenplaat gaan we terug naar een foto uit het jaar 1898, te zien in de Beeldbank Groningen. In het dorp Zoutkamp rijdt de heer Van Dam in zijn auto, met aan de voorkant simpelweg het cijfer 1, het allereerste kenteken in Nederland. Volgens de overlevering is kentekenplaat nummer 2 voor zijn broer. Tot ver in de 20e eeuw behouden deze kentekens hun blauwe kleur. Bij historische voertuigen in Nederland (al voor 1978 op de weg) is dit nog steeds het geval.

Waarom is een geel bord met zwarte letters sinds 1978 verplicht?

In de loop van de jaren 70 wint het gele nummerbord met zwarte letters terrein, waarna het in 1978 definitief verplicht wordt. Daarmee is Nederland één van de weinige landen met deze samenstelling. Waarom eigenlijk? Dat heeft vooral met veiligheidsredenen te maken. De kentekenplaten met de felle gele kleur zijn ’s nachts namelijk beter te zien dan blauwe kentekenplaten. Een geel nummerbord met zwarte letters is bovendien een veiligere optie dan een wit bord met zwarte letters. Zo’n wit bord kan namelijk voor overbelichting zorgen.

Invoegen invoegstrook snelweg
Lees ook: Veilig invoegen met de auto: meteen naar links of zo lang mogelijk op de invoegstrook blijven?

Hoe zit het met de kentekenplaten in andere landen?

Toch kunt u in diverse Europese landen nog witte kentekenplaten tegenkomen, zoals in België, Frankrijk en Duitsland. Auto’s uit Luxemburg hebben net zulke kentekenplaten als Nederlandse auto’s, geel met zwarte letters dus. Een compromis vinden we in Groot-Brittannië, waar auto’s een witte kentekenplaat aan de voorkant hebben en een gele aan de achterkant. MAX vakantieman geeft in dit artikel meer uitleg over kentekens in het buitenland.

Nieuwe serie kentekens in 2024

Terug naar de Nederlandse kentekens, want u kunt in de loop van 2024 de nieuwste generatie op de weg bewonderen. Dan worden auto’s voorzien van kentekens met de opbouw xxx-99-x. Dit is de 11e nieuwe cijfer-lettercombinatie sinds de introductie in 1951. In dit artikel vindt u meer informatie over de lancering van de nieuwe kentekens.

(Bron: Archief, MAX vakantieman, Historiek, Kentekenplaatonline.nl, Beeldbank Groningen, Algemeen Dagblad, Top Gear. Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock)

Geef een reactie