tanken

Goedkoper tanken per 1 april 2022 door accijnsverlaging

Door de hoge olieprijs is het de afgelopen weken op zijn zachtst gezegd even slikken aan de pomp. Tanken kost al snel het dubbele van wat we gewend zijn. Om de consument tegemoet te komen, heeft het kabinet besloten de accijns op brandstof te verlagen. En dat gaat op vrijdag 1 april 2022 in. 

Goedkoper tanken

De accijnsverlaging drukt de benzineprijs met 17 cent en de diesel met 11 cent per liter. Ook de prijs van lpg gaat met 4 cent per liter omlaag. De prijs van benzine bestaat voor ongeveer 50 procent uit accijnzen en btw, voor diesel is dat ongeveer 40 procent. Tanken wordt met de verlaging van de accijns een stuk goedkoper.

tanken
Lees ook: Tips om goedkoper te tanken en brandstof te besparen

Dempen kosten en koopkrachtverbetering

Een van de redenen om de prijzen aan te passen en het tanken betaalbaarder te maken is om de kosten voor de consument te dempen en zo ook de koopkracht te verbeteren. Staatssecretaris Van Rij, van Fiscaliteit en Belastingdienst, zegt dat het besluit niet alleen te maken heeft met de hoge prijzen aan de pomp. “Ook in België zijn dit soort maatregelen aangekondigd. De verschillen in de grensstreek moeten niet te groot worden.”

Ook in Caribisch Nederland

De accijnsverlaging wordt niet alleen in Nederland doorgevoerd, ook op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. De accijns op 1 liter benzine wordt met ongeveer 16 dollarcent (ruim 14 eurocent) verlaagd. Op de eilanden wordt op het tanken van diesel geen belasting geheven.

Drukte aan de pomp

Wilt u vrijdag tanken, dan kan het aan de pomp drukker zijn dan u gewend bent. Pomphouders houden hier rekening mee, maar kunnen eventueel lange rijen niet voorkomen. De prijs van benzine en diesel zal blijven fluctueren door de olieprijs, dat staat los van de accijnsverlaging. Maar de verlaging scheelt zeker in de portemonnee. De verlaging van de benzineprijs gaat vrijdag 1 april 2022 in en duurt in ieder geval tot einde van dit jaar.

(Bron: RTL Nieuws, Nu.nl, NOS. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie