Brandstofprijzen Benzine Diesel LPG

Brandstofprijzen na historische piek weer fors omlaag: welke 3 redenen heeft dat?

In de eerste maanden van 2022 stijgen de brandstofprijzen aanvankelijk tot grote hoogten. Maar 1 jaar later is een geheel ander beeld te zien. En deze daling van de brandstofprijzen heeft meerdere oorzaken.

Hoe komen de brandstofprijzen tot stand?

De prijs van benzine, diesel en lpg bestaat uit 4 componenten. Naast de accijns en btw zijn dat de productiekosten en het zogeheten margetraject. Dit margetraject bestaat op zijn beurt weer uit distributiekosten, marketingkosten en het geld dat de oliemaatschappij en de beheerder van het tankstation overhouden. De olieprijs – die mede de benzineprijs bepaalt – schommelt voortdurend, vanwege 2 hoofdredenen. Ten 1e kunnen olieproducerende landen, op basis van vraag en aanbod, zelf bepalen hoeveel ze voor hun olie rekenen. Ten 2e hangt de olieprijs samen met de koers van de Amerikaanse dollar.

Waarom is er begin 2022 zo’n hoge piek geweest?

Al in januari 2022 geven we tips om goedkoper te tanken, als reactie op de fors gestegen brandstofprijzen. Niet lang daarna loopt het helemaal de spuigaten uit. In maart en juni 2022 tikt de prijs voor Euro95 de 2,50 euro per liter aan. Ook de prijzen voor diesel (2,38 per liter) en lpg (1,40 per liter) stijgen in maart 2022 tot recordhoogten.

Lees ook: Benzinesoorten in Europa: deze naam heeft uw brandstof in het buitenland

Na de Russische inval in Oekraïne (eind februari 2022) doen veel Europese landen olie uit Rusland, één van de belangrijkste spelers op de oliemarkt, in de ban. Hierdoor stijgt de vraag naar niet-Russische olie, terwijl het aanbod er niet groter op wordt. Tegelijkertijd is er in de loop van 2022 een historische ontwikkeling op de valutamarkt. De dollar is enige tijd meer waard dan de euro, voor het eerst in 20 jaar. Omdat we olie in dollars betalen, drijft dit de olieprijs ook weer op. En dat werkt weer door in de brandstofprijzen.

Waarom zijn de brandstofprijzen daarna zo sterk gedaald?

Ruim 1 jaar later is een tankbeurt weer een stuk goedkoper geworden. De gemiddelde prijs van Euro95 is bijvoorbeeld onder de 2 euro per liter gezakt. Deze terugval heeft verschillende oorzaken. Zo zijn de verhoudingen op de oliebeurs in ere hersteld, want de euro is weer meer waard dan de dollar. Eind maart 2023 staat 1 euro gelijk aan (afgerond) 1,08 dollar. “Een paar procent verschil in koers maakt veel uit voor de pompprijs. Dat scheelt zo 5 tot 10 cent per liter”, laat Paul van Selms, directeur van consumentencollectief UnitedConsumers, weten aan het Algemeen Dagblad.

Brandstoflampje reservetank auto
Lees ook: Brandstoflampje op uw dashboard licht op: hoe ver kan uw auto rijden op de reservetank?

Daarnaast is de in april 2022 afgekondigde accijnsverlaging nog steeds van kracht. Dat blijft zo tot 30 juni 2023, daarna bouwt de overheid de accijnsverlaging stap voor stap af. Inmiddels is er dus een olieboycot, maar de gevolgen hiervan vallen mee voor Nederland. “Kennelijk lukt het Rusland behoorlijk goed om hun olie aan andere landen te verkopen, met een omweg komt de olie vervolgens weer bij ons terecht”, aldus Hans van Cleef, energie-expert bij Publieke Zaken, in gesprek met het AD.

Wat zijn de verwachtingen voor de langere termijn?

De grootste piek in de brandstofprijzen ligt al een tijdje achter ons. UnitedConsumers-directeur Van Selms benadrukt tegenover Omroep Gelderland dat Nederland nog genoeg brandstof op voorraad heeft. Hij verwacht dat de prijzen voorlopig stabiel blijven, geen extreme stijgingen en geen extreme dalingen dus. Maar houd er wel rekening mee dat de accijnsverlaging stapsgewijs komt te vervallen, vanaf 1 juli 2023. Wel kunt u nog altijd goedkoper tanken in buurlanden België of Duitsland, mocht u in de grensregio wonen of op vakantie gaan. In dit artikel over tanken in het buitenland geven we hier meer uitleg over.

(Bron: Archief, Algemeen Dagblad, UnitedConsumers, NOS, Wisselkoers.nl, Rijksoverheid, Omroep Gelderland. Foto: Shuterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Helaas is de prijs per pomp zoveel verschil dat via App naar goedkopere in jou buurt te zoeken rendabel.

    Op vakantie met Kampeerauto, die zuipen flink was Tolwegen niet op Navigatie voldoende om
    de voordeliger er vele km naast te vinden.
    Vele dorpen en kleine steden gezien en meer vakantie dan Autoweg vreten met hogere snelheid.
    Maar ook daar, niet leeg rijden en tanken maar soms eerder een pomp opzoeken.

    De Diesel en LPG gevonden ( verwarmen) en ook Benzine gezien maar niet gekocht.
    Ook is de App handig of je voor of na de grens beter kunt tanken.

    Alleen in Luxemburg vaste overal dezelfde prijzen en niet meer voordeliger dan Belgen helaas.
    Helaas is bij tijdelijke 1 dag actie op die actie dag of 1 dag later de verkeerde oude prijs op de App helaas!