e-bike

Waarom bestaan er zoveel verschillende accu’s voor de elektrische fiets?

E-bikes zijn erg populair in Nederland. Maar met een e-bike alleen bent u er niet, een goede accu is minstens zo belangrijk als de fiets zelf. Maar er zijn honderden soorten accu’s te verkrijgen, hoe weet u dan dat u de goede keus maakt? En waarom zijn er eigenlijk zoveel accu’s op de markt? 

Geen universele accu

U kunt de accu van een elektrische fiets het best vergelijken met opladers voor een mobiele telefoon. De elektrische fiets maakt net als de mobiele telefoon een snelle opmars, waardoor allerlei fietsfabrikanten snel opzoek zijn naar accufabrikanten die accu’s voor hun fiets kunnen maken. Bijna iedere fabrikant doet dit vanwege prijs-, kwaliteits- en beschikbaarheidsredenen bij een andere accufabriek. Mobiele telefoons hadden vroeger ook allemaal een eigen oplader, maar werken tegenwoordig bijna allemaal met hetzelfde oplader-systeem. In de toekomst zal dit waarschijnlijk ook zo worden voor de accu’s van elektrische fietsen.

Toch is de standaardisatie van fietsaccu’s niet zo geregeld. Dit komt doordat er nog steeds nieuwe e-bikes op de markt verschijnen. Deze verschillende systemen hebben vaak ook allemaal een andere soort accu nodig, waardoor het simpelweg niet mogelijk is om 1 universele accu voor alle elektrische fietsen te maken.

Een accu die past bij uw fiets

Daarnaast geven fietsfabrikanten aan dat zij gebruik maken van verschillende merken accu’s met een reden. Bij het ene fiets past volgens de fabrikanten de ene accusoort namelijk weer beter dan de andere en andersom. Er wordt dus gebruik gemaakt van de accu die het beste bij het type fiets past.

Verschillende accu-typen

Dan zijn er naast verschillende accu-merken ook nog verschillende accu-typen: NiMh, Li-Ion, LiPo en Life. Daartussen is het onderscheid gelukkig wat makkelijker te maken. Tegenwoordig is Li-Ion de meestvoorkomende techniek, de voorloper daarvan (NiMh) wordt nauwelijks meer gebruikt. Ook de LiPo en Life systemen worden niet vaak meer ingezet in de accu’s van elektrische fietsen.

Koop niet meerdere accu’s voor 1 fiets

Een andere handige accutip is dat u nooit meer dan 1 accu per fiets moet aanschaffen. Sommige mensen zijn bang dat de accu van hun fiets over enkele jaren niet meer wordt geleverd, maar direct meerdere accu’s aanschaffen is daar niet de oplossing voor. Een accu wordt namelijk slechter naarmate deze ouder wordt en dan maakt het niet uit of de accu stilligt of daadwerkelijk wordt gebruikt. De batterij van een accu die stilligt slijt nog steeds. Daarom kunt u beter een nieuwe accu aanschaffen op het moment dat dit ook echt nodig is. Bij de gemiddelde elektrische fiets is dit na ongeveer 5 jaar. En kiest u voor een accu van een bekend merk? Dan is de kans dat de accu na 5 jaar niet meer te verkrijgen is erg klein.

(Bron: ANWB, Consumentenbond)

Geef een reactie

Reactie

    Rien6 says:

    Ach je moet er geluk mee hebben en niet te veel eisend zijn. Ik heb een gazelle van 16 jaar oud met de eerste accu.
    Grote afstanden,gaat niet meer.Maar 30 KM ondersteuning haalt ie nog wel