Veluwe

Grote drukte op Veluwse fietspaden

Wie de Veluwe per fiets wil verkennen, kan kiezen uit een tal van fietsroutes. Deze routes worden echter steeds drukker, waardoor de bospaden in dit gedeelte van Nederland dreigen dicht te slibben.

Gevaarlijke situaties

Vooral op zonnige dagen en in het weekend maken veel mensen een fietstocht over de Veluwe en daardoor ontstaan er op sommige routes gevaarlijke situaties. Dit geldt bijvoorbeeld voor de route tussen Kasteel Staverden en Uddel, waarbij al het fietsverkeer én de gemotoriseerde voertuigen over 1 weg moeten. Bijna-ongelukken zijn daarom helaas geen uitzondering meer. Volgens veel weggebruikers zijn het vooral grote groepen wielrenners die de gevaarlijke situaties in de hand werken.

Wielrenners

Voorzitter Willem van Spakenburg van wielervereniging De Adelaar uit Apeldoorn zegt tegen het Algemeen Dagblad dat zij zich bewust zijn van hun rol in het verkeer en hebben de nodige maatregelen getroffen. “Omdat het steeds drukker wordt op de weg, werken we sinds een aantal jaar met wegkapiteins. Die zorgen ervoor dat hun groep in een tempo rijdt en ze proberen gevaarlijke situaties te voorkomen door continu het overzicht te houden.”

E-bikes en GPS-tochten

Ook is het volgens Van Spakenburg niet zo dat het alleen door wielrenners komt dat het zo druk is op de Veluwse fietspaden. “Door de komst van de elektronische fietsen is het voor ouderen ook eenvoudiger geworden om diep het bos in te gaan, zonder moe te worden. En dankzij GPS-tochten van recreatiebedrijven zoals SOS Events durven ook toeristen, die het gebied niet kennen, op plekken te komen waar je ze voorheen niet zag.”

Oplossing

Een oplossing voor het drukteprobleem op de fiets-en bospaden is er nog niet. Het verbreden van de fietspaden lijkt wellicht een voor de hand liggende optie, maar dat is lastig te realiseren in een natuurgebied zoals de Veluwe. “Het is niet haalbaar overal op de Veluwe tweerichtingsfietspaden van 3,5 meter breed aan te leggen”, zegt Bert Middendorp van de Fietsersbond in de eerder genoemde krant. Extra ruimte komt er dus niet, maar de Fietsersbond heeft wél een andere remedie bedacht: een fietsersinformatiedag, waar men leert optimaal gebruik te maken van het fietspad. Een dergelijke dag wordt er binnenkort georganiseerd voor ouderen uit de regio Apeldoorn.

Alternatieven

Fietst u zelf graag over de Veluwe, maar bent u op zoek naar een rustiger alternatief? De provincie Gelderland heeft nog veel meer natuurgebieden waar het prachtig fietsen is. Wat dacht u bijvoorbeeld van de Achterhoek? Daar liggen vele mooie fietsroutes die een stuk rustiger zijn dan die op de Veluwe.

(Bron: Site Fietsersbond, Achterhoek.nl, Algemeen Dagblad, Stentor, De Gelderlander)

Geef een antwoord