accu e-bike

Accu e-bike zorgt vaak voor problemen en hoge kosten

De e-bike is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De elektrische fietsen zorgen voor veel fietsgemak. Maar het is volgens de ANWB juist de accu die vaak voor problemen zorgt en hoge onverwachte kosten. De voorlichting over prijzen van vervangende accu’s en goed onderhoud laat nog behoorlijk te wensen over, zo blijkt uit onderzoek door de bond. 

Problemen met de accu

De ANWB heeft het onderzoek uitgevoerd onder 600.000 leden. Bijna de helft van de leden die een e-bike heeft, geeft aan problemen te hebben gehad  met de accu. De prijzen van de accu’s lopen behoorlijk uiteen. Van 299 euro oplopend naar bijna 1.000 euro. Al eerder stelt de bond de levensduur van de accu’s aan de kaak. De korte levensduur van de accu’s is een grote ergernis van de gebruikers.

Informatievoorziening

Informatievoorziening over de levensduur van de accu en prijzen van vervangende accu’s zijn bij de diverse leveranciers niet goed te vinden op de website. Slechts 6 van de 20 merken heeft iets over prijzen op de site vermeld. Informatievoorziening over de levensduur en goed gebruik van de accu laat te wensen over. Sommige merken doen geen uitspraken over de levensduur van de accu en vermelden op de site geen bruikbare tips om de levensduur te verlengen. Maar 2 van de 20 merken hebben handige tips op de site staan. De rest scoort matig tot slecht op dit vlak.

Duidelijkheid en tips

Volgens de ANWB is het verontrustend dat gebruikers zo weinig informatie krijgen over zo’n belangrijk onderdeel van de fiets. Zij pleiten voor meer duidelijkheid over de prijzen van vervangende accu’s en tips voor het onderhoud ervan. De resultaten van het onderzoek hebben zij met de leveranciers gedeeld. Een viertal heeft direct de informatie op de website aangepast. 7 anderen hebben de bond laten weten de informatie op korte termijn te verbeteren.

(Bron: ANP/ANWB)

Geef een reactie

Reacties (2)

  oosterwijck says:

  Mijn (ANWB) E-bike is nu minstens 12 jaar oud. Ik heb hem 6 jaar geleden overgenomen van mijn nu 93 jarige moeder, die er tot haar 87e op heeft gefietst. Ze zat bij een fietsclub, die een paar keer per week een fietstocht maakten. Na een dagje fietsen was de accu zo ongeveer leeg. De accu functioneert nog steeds redelijk goed. Al hoewel de actieradius is gehalveerd. Ik gebruik de fiets louter om boodschappen te doen en kan de fiets ongeveer 20 km gebruiken tot een oplaadbeurt nodig is. Ik ben benieuwd of een nieuwe accu nog leverbaar is en wat een accu kost?

  Bertus31 says:

  Ik heb al 12 jaar een E-bike en zonder probleem met de Accu , met mijn technische achtergrond is het steeds opladen van de accu na iedere ritje niet nodig en zeker NIET de accu aangesloten houden op het stroomnet zoals door veel handelaren wordt aanbevolen . Dus alleen opladen tot vol en dan afkoppelen .
  Mijn accu heeft nog steeds de volle kracht , ook na 3 maanden niet gebruik in de winter kan ik er zonder probleem weer een rit mee maken omdat ik dan nog steeds voldoende stroom heb .
  Dus mensen laat je niets wijs maken door steeds de accu laden na iedere ritje.
  Bedenk dat elke accu maar een X aantal maal opgeladen kan worden en dat zou een handelaar U toch moeten vertellen !