koffer

Een hardschalen koffer schoonmaken en onderhouden, zo doet u dat

Tijdens een reis komt een koffer in contact met allerlei oppervlakken en die zijn niet altijd even schoon. Het kan dan ook zeker geen kwaad hem goed te reinigen voor u hem opnieuw gebruikt.

Buitenkant koffer schoonmaken

Bij gebruik komt er vrijwel altijd een laagje vuil op de koffer. Zeker wanneer de koffer via het vliegtuig vervoerd is. Naast vuil kunnen er dan ook ontsierende zwarte strepen op achterblijven. Het vuil kunt u verwijderen met een warm sopje en een doek of borstel. Gebruik hierbij niet teveel water, om te voorkomen dat de binnenkant nat word. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en geen alcoholhoudend middel, want dat kan het materiaal beschadigen. Ook vochtige schoonmaakdoekjes of babydoekjes kunt u ervoor gebruiken. Zwarte strepen hebben wel wat grover geschut nodig. Verwijder die met een doek met wat wasbenzine.

Vergeet deze plekken van de koffer niet: wieltjes, handvatten, trekstang en rits

Op een koffer zitten allerlei plekjes die tijdens het gebruik behoorlijk vies kunnen worden. Zo rijdt u met een koffer met wieltjes over allerlei ondergronden heen en dan is het niet fijn om de vuiligheid die daarmee mee komt in uw huis te krijgen. Neem de wieltjes daarom bij thuiskomst af met een warm sopje, met een doek of borstel. Het handvat, de trekstang en de rits worden naast uzelf ook soms door anderen aangeraakt. Neem die daarom ook af met een sopje of een vochtig schoonmaakdoekje.

koffer

Binnenkant van de koffer opfrissen

Na verloop van tijd kunnen er ook aan de binnenzijde van de koffer viezigheden achterblijven. Loszittend vuil kunt u gemakkelijk verwijderen met een kruimeldief of een stofzuiger op een lage stand. Vergeet hierbij ook de vakjes niet. Aangekoekt vuil kunt u verwijderen met een zachte doek en een warm sopje met milde zeep. Schrob niet te hard, om verkleuringen te voorkomen, maar maak deppende bewegingen. Spoel na met schoon water en droog na met een droge doek. Laat de koffer vervolgens goed drogen voor u hem weer sluit. Dit voorkomt schimmels en stank. Uitneembare delen kunnen soms in de wasmachine gewassen worden, maar raadpleeg daar het wasvoorschrift voor.

toilettas
Lees ook: Zo houdt u uw toilettas schoon en hygiënisch

Vuilafstotende spray

Om te voorkomen dat de binnenkant vies wordt, kunt u die ook preventief inspuiten met een vuilafstotende spray. Controleer wel op het etiket voor welke materialen de spray geschikt is.

Onfrisse geurtjes verwijderen

Wanneer een koffer langere tijd dicht heeft gezeten, met veel kleding of vuile was erin, kan die muf gaan ruiken. Laat hem dan na gebruik een poosje open liggen om te luchten en / of leg er een geurbuiltje of lekker geurend zeepje in tot de volgende reis. Een luchtverfrisser kan geurtjes ook verbloemen.

handtas schoonmaken
Lees ook: Uw handtas schoonmaken? Reinigen kan met deze methoden

De levensduur van de koffer verlengen

Door met een aantal dingen rekening te houden, kunt u de levensduur van de koffer verlengen. Zorg er om te beginnen voor dat de trekkers van de ristsluiting tijdens het vervoeren niet op de hoeken van de koffer terecht komen. Die hoeken krijgen namelijk de meeste klappen te verduren tijdens het transport en door de trekkers kan de rits dan kapot gaan. De wieltjes zijn bedoeld voor een gladde ondergrond. Rijd er dus niet mee over grind of een andere scherpe of erg ongelijke ondergrond.

Laat de koffer ook niet van traptreden of trottoirbanden stuiteren, om de wieltjes te sparen. De trekstang is zoals de naam het al zegt, bedoeld om de koffer voort te trekken. Hij is er niet op berekend het gewicht van de koffer te dragen, dus til hem hier niet aan op. Schuift de trekstang niet meer soepel in en uit? Druppel dan wat olie of vaseline op de onderste en middelste gedeeltes en schuif de slang vervolgens een paar keer in en uit.

(Bron: wikiHow, Coolblue, Suitsuit, Samsonite. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie