‘Een goede voorbereiding is het halve werk’

Voor het 5e jaar op rij wordt een groep van bijna 50 reizigers gevolgd op hun kampeertocht voor het  MAX-programma We Zijn Er Bijna. Dit jaar voert de reis door Spanje en Portugal. Het echtpaar Jeanne en Jacques de Bruin begeleiden de reizigers op hun tocht.

Voorbereiding

Ze hebben er zin in, al is het hard werken. Niet alleen tijdens de reis, maar ook daarvoor. “Zeker een half jaar voor vertrek zijn wij al bezig met de voorbereidingen”, vertelt de 66-jarige gepensioneerde Jacques de Bruin uit Nuenen. Hij zit achter zijn computer om de documenten met alle afspraken nog eens door te nemen: is alles bevestigd? Kloppen de data en tijden die zijn afgesproken met de gidsen, restaurants, campings en buschauffeurs? “Hoe beter wij deze reis thuis voorbereiden, hoe meer tijd wij tijdens de reis hebben voor ontspanning en om een praatje te maken met de andere kampeerders.’’

Tips voor trips

De basis van de reis ligt vast. Met de eigen camper of caravan reizen de Nederlandse kampeerders via San Sebastian in Baskenland langs onder andere Santiago de Compostella naar het meest zuidwestelijke  puntje van Europa in Portugal. De vrijwillige begeleiders mogen naar eigen believen de groep bijstaan. “Jacques en ik hebben onze rollen verdeeld: hij doet de financiën en is het aanspreekpunt voor de kampeerders en de lokale gidsen. En ik zorg voor de gezelligheid , de spelletjes en het groepsgevoel. Iedereen krijgt aan het begin van de reis mijn zelfgemaakte boekwerk met ‘tips voor trips’, voor de dagen dat er geen excursies zijn gepland. En op de campings organiseer ik soms een quiz of rebus, waarbij ik bijvoorbeeld op iedere caravan een deel van de puzzel ophang, zodat de mensen wat makkelijker een praatje met elkaar komen maken. Net als op onze ‘happy hour’ of tapasmiddagen, waarbij iedereen wat hapjes meebrengt.”

Iedere keer is het feest

Het wordt hun 14e reis die Jacques en Jeanne samen begeleiden. Heel Europa en omstreken hebben Jeanne en Jacques op deze manier al ontdekt: Schotland, Noorwegen, Italië, Frankrijk, Kroatië, Zwitserland, Montenegro. “Iedere keer is het weer een feest”, zegt Jeanne. “Vooraf zitten we uren op internet, zijn daardoor in ons hoofd eigenlijk al maanden op reis. En als we dan eenmaal goed en wel op de camping zijn en er ontstaat een hechte band met de groep die geniet, dan is dat echt een beloning.’’ Jacques: “We moeten niet vergeten pakken toastjes mee te nemen voor iedereen. Die hebben ze daar niet.” Wel zo lekker voor bij de borrel. “Ja, waar we ook zijn, we blijven natuurlijk bourgondische Brabanders.’’

Op MAX Vandaag kunt u op de interactieve kaart de reis volgen. Hier vindt u ook extra informatie en fragmenten over de bezienswaardigheden die de groep bezoekt!

De reis van Jeanne en Jacques de Bruin is te volgen in We zijn er Bijna! vanaf 4 juli 2016 om 21.25 uur op NPO 1.

(Tekst: Marieke de Ruijter. Beeld: Jeanne en Jacques de Bruin)

Geef een reactie

Reactie

    Elsnu says:

    Wij zijn meerdere malen naar Portugal op vakantie geweest en huurden dan van particulieren.
    Meestal nederlanders die daar woonden of een huis daar verhuurden.
    Onze stek was Vila Nova de Milfontes jammer dat jullie daar geen stop ingepland hebben, het is nog steeds een leuk plaatsje dat nog steeds niet erg touristisch is. Daar kwamen we toen ook Lubbers met zijn gezin tegen en een aantal mensen van GTST die door de kinderen herkend werden. Dit jaar gaan we naar Olhao vlak bij Faro. Ook weer gehuurd van particulieren. Dit zijn ook geen touristische plaatsen en daarom juist zo leuk! Portugal is terecht een heerlijk vakantieland! Verder complimenten voor het programma “We zijn er bijna” wij verheugen ons op onze aanstaande vakantie en zo is de voorpret nog leuker dit jaar!