tankdop

Hoe zit het? Waarom zit de tankdop niet bij elke auto aan dezelfde kant?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom zit de tankdop niet bij elke auto aan dezelfde kant?

Rechts of links?

Bij de ene auto zit de tankdop links en bij de andere weer rechts. Waar dit klepje zich bevindt, lijkt soms totale willekeur. Lijkt dit alleen zo, of is het ook echt willekeurige keuze?

Afzetmark

Op het internet zijn hier enorm veel artikelen over te vinden. Ook de ANWB heeft er informatie over op de website staan. De expert in kwestie vertelt dat automerken vroeger aan de hand van het grootste afzetgebied bepalen waar de tankdop moet komen. Worden de auto’s vooral verkocht in landen waar links van de weg wordt gereden? Dan wordt de tankdop ook links geplaatst en vice versa. Dit wordt dan gezien als de meest veilige keuze, aangezien benzinepompen destijds nog vaak pal aan de weg liggen. Het is dan natuurlijk veel handiger om de pomp in de rug te hebben, in plaats van het verkeer.

Lees ook: Benzinesoorten in Europa: deze naam heeft uw brandstof in het buitenland

Willekeur

Zulke pompen bestaan bijna niet meer, dus is de noodzaak om de tankdop per se links of rechts te plaatsen ook een beetje verdwenen. Ook de grootte van het afzetgebied is een stuk minder belangrijk door alle fusies in de autowereld. Zo werkt het van oorsprong Franse Renault nauw samen met de Japanse merken Nissan en Mitsubishi. In allebei de landen wordt op een andere weghelft gereden, dus wordt er soms gekozen om de tankdop links te plaatsen, maar soms ook rechts. Soms is volgens de ANWB zelfs zodat dat een merk ervoor kiest om de vulopening van een bepaald type auto eerst links te plaatsen, maar bij latere generaties toch kiest voor de rechterkant. Vrij willekeurig, dus.

Regelgeving

In de Verenigde Staten is er overigens wel een wet die voorschrijft dat autoproducenten de tankdop in het achterste gedeelte van de auto moeten inbouwen. Zodoende kan de brandstof minder snel vlam vatten als er een ongeluk gebeurt. Over of de dop links of rechts moet zitten, zegt de wet niets. Voor zover bekend zijn dit soort richtlijnen er niet in andere landen, maar autofabrikanten bouwen de tankdop standaard in aan de achterkant.

tankdop

In de auto op deze foto zit de tankdop niet aan de achterkant, maar onder de motorkap. De foto is uit 1997 en gemaakt in Egypte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Bron: SIXT, Top gear, ANWB, AD, ANP, Cornell law School, wetten,overheid.nl)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Adriaan K says:

  Ik geloof nooit dat de tankdop onder de motorkap, zo dicht bij de motor, zit. Hitte en benzinedampen gaan niet samen! (en waar zit de tank dan?)
  Ik denk eerder dat ze olie aan het verversen zijn. Olie eruit zuigen en dan verse er weer in.

  Hanneke60 says:

  Je kunt op het dashboard zien waar je tankdop zit, wordt met een pijltje aangegeven

   Riny6 says:

   nou ik rij altijd auto’s van voor 2000 en heb die luxe niet