De tulpenvelden staan in bloei, ga eens niet naar de Bollenstreek maar naar deze plekken

Het voorjaar in 2023 is echt gestart. De temperaturen lopen langzaam op, de 1e jonge dieren worden geboren en de bloesembomen staan in bloei. Andere bomen en planten beginnen ook weer in de knop te komen. Zo zijn er steeds vaker compleet gekleurde akkers te vinden. De tulpenvelden beginnen te bloeien!

De Bollenstreek en Keukenhof

Net zoals de bloesembomen, geven de tulpenvelden ook een prachtig gezicht. In meerdere delen van het land zijn velden vol te bewonderen. Een bekende locatie is natuurlijk de Bollenstreek in Zuid-Holland, met daarbij de Keukenhof. Maar ook in andere provincies zijn velden te bezichtigen.

Tulpenvelden in Flevoland – Noordoostpolder

Hoewel de Bollenstreek het bekendste is als het gaat om tulpenvelden, is Flevoland de provincie met de meeste tulpenvelden. Er zijn zelfs 2 gebieden waar tulpenroutes lopen. De bekendste is in de Noordoostpolder. Van 21 april tot en met 7 mei 2023 vindt het Tulpenfestival Noordoostpolder plaats. Er zijn 2 routes, met de auto kunt u in een ronde van 99 kilometer veel tulpenvelden zien, voor de fiets is er een route van 36 kilometer.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder in Flevoland.Tulpenvelden in de Noordoostpolder

Tulpenvelden in Flevoland – Flevopolder

In de gebieden rondom Dronten, Swifterbant, Lelystad en Zeewolde liggen ook veel tulpenvelden. Tulpenroute Flevoland heeft hier 2 routes uitgezet, voor de auto en per fiets. Deze zijn te bezichtigen van 15 april tot en met 7 mei. Er zijn 3 fietsroutes, bij Dronten (47 kilometer), Lelystad (40 kilometer) en Swifterbant (20 kilometer). Deze zijn gratis online te vinden. Voor de autoroute moet betaald worden, waarna de route zichtbaar wordt in de speciale Tulpenroute Flevoland App. De organisatie werkt met tijdsloten, om te voorkomen dat het te druk op de route wordt.

Gekleurde velden in Zeeland

Ook in Zeeland zijn de tulpenvelden te vinden. In Zeeuws-Vlaanderen zijn tussen Terneuzen en Hulst veel akkers te vinden met de bollen. Rond de plaatsen Graauw, Lamswaarde, Reuzenhoek, Hengstdijk en Schapenbout kleurt het de komende tijd paars, rood en geel. Bij Omroep Zeeland zijn al meerdere foto’s binnengekomen.

Rode tulpen in Zeeland.Een rood en roze tulpenveld in Zeeland

De Kop van Noord-Holland en West-Friesland

In de Kop van Noord-Holland zijn de tulpen eind april op het mooist. De bloemen zijn te vinden in het gebied bij Breezand, dat ligt tussen Anna Paulowna en Julianadorp in. Het loopt dan door tot aan Den Helder. Maar ook in West-Friesland, bij Enkhuizen, Bovenkarspel en Hoorn zijn veel velden te bezichtigen. Er zijn diverse fietsroutes, van 25 tot 60 kilometer. In de Zijpepolder, bij Schagen, vindt jaarlijks bloeiend Zijpe plaats. Van 7 april tot en met 7 mei zijn de tulpenvelden te bewonderen.

Tulpenveld in de Kop van Noord-Holland.Tulpenveld in de Kop van Noord-Holland

Niet alle tulpen bloeien tegelijk

Het kan zijn dat niet alle tulpen in bloei staan. Wanneer ze bloeien is namelijk afhankelijk van de soort, maar ook van het weer. Het is een koud voorjaar geweest, waardoor sommige tulpen wat later bloeien dan normaal.

Denk aan de tulp zelf, kom niet te dichtbij

Veel mensen willen graag dichtbij de bloemen komen, voor de beste foto’s. Daarbij wordt er niet altijd even goed aan de tulpen zelf gedacht. De bloemen worden dan vertrapt en dat is niet de bedoeling. Dit geeft schade aan de tulpenbol, het product waar het omdraait voor de tulpenboer. De bollen worden geëxporteerd of gaan naar de kassen.

Online kijken naar tulpenvelden

Bent u niet in staat om zelf langs de velden te rijden of fietsen? In coronatijd heeft Omroep MAX mogen filmen in de Keukenhof. Deze afleveringen zijn online terug te kijken.

(Bron: Tulpenfestival Noordoostpolder, Tulpenroute Flevoland, Omroep Zeeland, ANWB, Bloeiend Zijpe, ReisRoutes, Holland boven Amsterdam. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie