tuinbezoek Keukenhof

Tuinbezoek: de Keukenhof in 25 foto’s

Elk jaar gaan er bij Keukenhof in het najaar zo’n 7 miljoen bloembollen de grond in. Waar het publiek de lente erop 8 weken lang van kan genieten. Om Keukenhof steeds een ander gezicht te geven, wordt elk jaar een nieuw ontwerp gemaakt voor de beplanting. Het is dus bij elk bezoek weer een verrassing hoe het park er dan bij ligt. Wij brengen een tuinbezoek aan de 74e editie van de bloembollententoonstelling.

De geschiedenis van Keukenhof

Het ontstaan van Keukenhof gaat vele eeuwen terug. In de 15e eeuw haalt gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) al groente en fruit uit het Keukenduin voor de keuken van kasteel Teylingen. In 1641 wordt kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeit uit tot een oppervlakte van ruim 200 hectare. Landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher, later ook de ontwerpers van het Vondelpark, richten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dat park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis van de Keukenhof.

In 1949 bedenkt een groep toonaangevende bloembollenkwekers en –exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof is een feit. In 1950 opent het park voor het eerst de deuren. Met 236.000 bezoekers is het direct een succes. In 2019, het jaar voor de coronapandemie, is dat aantal opgelopen tot maar liefst ruim 1.5 miljoen bezoekers.

1.600 soorten bolgewassen

Naast tulpen, narcissen en hyacinten leert u in Keukenhof vele andere bolsoorten kennen. In totaal worden er 1.600 verschillende soorten bolgewassen gebruikt. Waarvan 800 tulpensoorten. Naast bolplanten is het park ook vele (prachtige, oude) bomen en struiken rijk. Geplant in verschillende stijlen tuinen. Van een Engelse landschapstuin tot een baroktuin in Franse stijl. In de historische tuin staan tulpenrassen die tot wel 4 eeuwen geleden al geteeld zijn. We hebben de mazzel dat er tijdens ons tuinbezoek aan Keukenhof ook nog vele bloesembomen in bloei staan. Het park telt dan ook ruim 100 soorten prunussen (kersenbloesems).

Tuinbezoek Keukenhof

We betreden het internationaal befaamde park voor ons tuinbezoek via de ‘extra ingang’, maar het is ook mogelijk om via de hoofdingang naar binnen te gaan. We lopen in totaal ruim 7 kilometer en zien daarbij een groot deel van het park, maar nog lang niet alles. In totaal ligt er namelijk 15 kilometer aan wandelpad in Keukenhof. Naast de miljoenen bollen, die op zeer uiteenlopende manieren aangeplant zijn, zijn er diverse horecagelegenheden te vinden, kan een boottocht worden gemaakt en is er voor de kinderen onder andere een doolhof en een speeltuin.

In verschillende paviljoens zijn daarnaast nog extra bloemenshows te zien. Zoals een uitgebreide collectie orchideeën en anthuriums in het Beatrixpaviljoen en een keur aan tulpen in het paviljoen Willem-Alexander. Ook zijn er verspreid over het park allerlei beeldhouwwerken en kunstobjecten te zien. Keukenhof werkt daarvoor samen met het Museum Kröller-Müller en 25 kunstenaars.

Aan de hand van 25 foto’s laten we u meegenieten van ons tuinbezoek en ziet u hoe Keukenhof er in 2023 bij ligt:

Tuinbezoek Keukenhof

Tuinbezoek Keukenhof

Tuinbezoek Keukenhof

Tuinbezoek Keukenhof

gele tulpen

Tuinbezoek Keukenhof

roodwitte tulpen

kunst Keukenhof

Tuinbezoek Keukenhof

Tuinbezoek Keukenhof

Tuinbezoek Keukenhof

rode tulpen

Tuinbezoek Keukenhof

Tuinbezoek Keukenhof

verzameling tulpen

paviljoen Willem-Alexander

In het Willem-Alexanderpaviljoen

roze tulpen

bloemenzee

narcissen

keukenhof

bonte tulpen

rode tulpen

Beatrixpaviljoen

In het Beatrixpaviljoen

keukenhof

hyacinthen

MAX door Keukenhof

Tijdens de coronajaren is Keukenhof helaas niet te bezoeken geweest. MAX is toen met de camera op pad gegaan, om iedereen toch al het moois te laten zien. Die afleveringen uit 2020 en 2021 kunt u nog terugkijken.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: ANP, Keukenhof. Foto’s: redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie