Tulpenbollen

Tulpen Amsterdamse Bloemenmarkt bloeien niet: geen goede reclame voor nationaal symbool

De tulpenbollen op de Amsterdamse Bloemenmarkt zijn een populaire souvenir onder toeristen en dagjesmensen. Maar u kunt deze bloembollen beter laten liggen, uit onderzoek blijkt namelijk dat zij bijna nooit tot bloei komen.

Slechts 1 procent bloeit

Uit een onderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), blijkt dat kopers van tulpenbollen niet alleen op de Bloemenmarkt worden misleid. Ook op de zogenoemde Bloembollenboulevard langs de N208 in Lisse worden slechte bollen verkocht.

Van de 1364 geteste tulpenbollen komt slechts 1 procent van de Amsterdamse tulpenbollen en 2 procent van de tulpenbollen uit Lisse uiteindelijk tot bloei. Ook blijkt dat de Amsterdamse bollen vaak niet overeen komen met de tulp die op de verpakking staat afgebeeld. Zo worden er bijvoorbeeld zakjes met blauwe tulpen verkocht, terwijl die helemaal niet bestaan.

Nationaal symbool

Volgens René le Clerq, voorzitter van de KAVB is dit probleem al zeker 20 jaar aan de gang. “Miljoenen toeristen en dagjesmensen zijn hier jaarlijks de dupe van. De tulp is ons nationale symbool en de bollensector is een belangrijke sector voor de Nederlandse economie. Wij vinden het als vereniging zeer kwalijk dat oplichters structureel consumenten misleiden en het imago van de bollensector schade toebrengen,” laat hij weten aan RTL Nieuws.

Geen goede reclame

Bloembollen zijn cultureel erfgoed, waarvoor elk jaar anderhalf miljoen toeristen naar Lisse komen. Wanneer zij de tulpenbollen mee naar huis nemen en die daar vervolgens niet tot bloei komen is dat geen goede reclame voor Nederland. Om daar wat aan te doen verzoeken de gemeente Amsterdam, de KAVB en de gemeente Lisse de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om de mistanden in de bloembollensector aan te pakken.

Waar koopt u goede bloembollen?

Op de toeristenmarkten moet u dus niet zijn voor uw tulpenbollen, maar waar dan wel? Consumentenprogramma Kassa heeft in 2019 tulpenbollen van 7 verschillende winkels getest, deze tulpen komen wél uit. De uitslag van de test is als volgt:

  1. Baltus – 0,41 cent per bol
  2. Action – 0,14 cent per bol
  3. Natural Bulbs – 0,46 cent per bol
  4. Intratuin – 0,28 cent per bol
  5. Bakker – 0,53 cent per bol
  6. Florex – 0,28 cent per bol
  7. Jub – 0,47 cent per bol

De volledige uitslag bekijkt u op de website van Kassa.

(Bron: ANP, RTL Nieuws, Het Parool, Kassa)

Geef een reactie