De 1e bloesem staat weer in bloei.

De bloesembomen staan weer in bloei, hier kunt u ze bekijken

Een aantal weken per jaar staan fruitbomen in bloei. De bloemetjes hieraan worden bloesem genoemd. Dit is een mooi gezicht, met kleuren van wit tot roze. Wanneer de bomen precies in bloei staan, is elk jaar afwachten. Maar grofweg is dat van eind maart tot begin mei. In 2023 staan de 1e bomen eind maart al mooi in bloei.

De verschillende soorten bloesem

De bloesem bloeit dan zo’n 2 tot 3 weken. Het is afhankelijk van het weer en het soort boom, wanneer hij bloeit. Is het vroeg in het jaar al zonnig en warm? Dan bloeien de bomen eerder. De kersenbloesem als 1e aan de beurt, daarna de perenboom en als laatste de appelboom. En waar de boom staat, maakt ook nog verschil. Bomen in Zeeland en Limburg kunnen mogelijk eerder in bloei staan dan in de Betuwe.

De roze kersenbloesem.Kersenbloesem

Bloesem in de Betuwe

Dat zijn ook meteen 3 grote regio’s waar veel bloesem te zien is. Volgens de ANWB liggen de mooiste boomgaarden van het land tussen de rivieren de Waal, Nederrijn en Lek. Dit is het gebied van de Betuwe tot het Land van Maas en Waal. Hier zijn verschillende soorten bloesems te zien, van de appel-, tot peren-, peren- en kersenbloesem.

Voor deze regio is er een speciale, gratis, bloesemalert app ontwikkelt, waarbij aangegeven wordt welke bomen wanneer in bloei staan. Een tip vanuit het Bureau Toerisme is te kijken bij de Appeldijk. Dit ligt bij landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Hier kunt u fietsen en wandelen met aan weerszijden van de dijk appelbomen.

AppelbloesemAppelbloesem

Bloesem in Limburg

In Limburg zijn vooral in het zuiden, bij de grens met België, vooral bloesems te vinden. De witte perenbloesem en lichtroze appelbloesem zijn hier te bewonderen. De Limburgse VVV Visit Zuid-Limburg heeft 6 wandel- en fietsroutes uitgezet om de mooiste plekken te zien.

PerenbloesemPerenbloesem

Bloesem in Zeeland

En in Zeeland zijn de bloesembomen vooral in Zuid-Beveland te zien. Hier liggen veel fruitboomgaarden, met appel- en perenbomen. Via de website van Zeeland Visit is een fietsroute van 50 kilometer te verkrijgen. Deze gaat onder meer langs Goes, Heinkenszand, ’s Gravenpolder en Baarland.

Wilt u meer routes en locaties met bloesem zien? Bekijk dan het artikel op MAX vakantieman!

(Bron: ANWB, Bureau Toerisme, Visit Zuid-Limburg, Zeeland Visit. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord