tulpen

Tulpen: zo gaan ze langer mee en voorkomt u hangen

Tulpen brengen lente én kleur in huis. Helaas worden ze soms al na een paar dagen lelijk of gaan ze flink hangen. Terwijl ze minstens een week en soms wel 10 dagen mooi kunnen blijven. Er zijn verschillende manieren om hangen te voorkomen en om ze langer goed te houden.

Laat ze wennen

Heeft u tulpen gekocht of gekregen, zet ze dan eerst voor u de verpakking verwijdert en de bloemstelen afsnijdt een uur in het papier of folie in de vaas. Ze trekken hierdoor meestal goed recht. Zet ze vervolgens niet in de buurt van de verwarming, want hoe warmer de tulpen staan, des te sneller zijn ze uitgebloeid. Wilt u er vooral overdag in de warme woonkamer van genieten, zet de bos dan zo mogelijk ’s nachts in een koele ruimte. Dan gaan ze toch nog langer mee.

Kies de juiste vaas

Kies de vaas hoog genoeg uit, want tulpen groeien meestal nog een stuk door en dan gaan ze vanzelf hangen. De vaas na enkele dagen aanpassen voor een hoger exemplaar kan natuurlijk ook.

tulpen bloeiend

Prik een gaatje

Door met een speld ongeveer 1 cm onder de bloemknop voorzichtig een gaatje dwars door de stengel te prikken voorkomt u hangen ook. Het zorgt er namelijk voor dat de tulp stopt met groeien. Heeft u dat niet in 1e instantie gedaan en zijn de tulpen al gaan hangen, dan kunt u het alsnog doen. Wikkel de bos vervolgens in een krant en laat die zo een nacht in de vaas met water staan. Meestal zorgt dit ervoor dat de bloemen recht trekken en dat vervolgens ook blijven.

Combineren met andere bolsoorten? Let dan op

Narcissen en hyacinten scheiden een slijm af waar andere bloemen niet tegen kunnen en in dezelfde vaas zullen ze er zelfs door verwelken. Wilt u ze toch mengen, zet ze dan eerst een dag alleen in een vaas en vervolgens met de andere bloemen. Het slijm kan na die tijd geen kwaad meer. Zelfs niet als u de bloemen opnieuw schuin afsnijdt bij de volgende keer verversen van het water. Er zijn overigens ook middeltjes op de markt waarmee u het effect van het slijm direct teniet kunt doen, zodat u de bloemen meteen gemengd in een vaas kunt zetten.

tulpen narcis

Inkorten tijdens water verversen

Bloemen in het algemeen en ook tulpen blijven langer goed als u elke 3 dagen het water ververst. Tijdens dit klusje kunt u de stelen desgewenst ook meteen weer wat inkorten. Zorg dat de vaas waarin u ze terug zet brandschoon is en voeg aan het water wat bloemenvoedsel of een drup bleekwater toe. Veel bloemen prefereren lauwwarm water, maar de tulp niet. Gebruik in het geval van tulpen daarom koel water.

Niet teveel water

In plaats van de vaas geheel met water te vullen kunt u hem beter voor maximaal een derde vullen. Op die manier blijven de tulpen langer goed. Aangezien ze wel veel drinken doet u er goed aan om regelmatig te controleren of ze niet droog komen te staan.

snijbloemen
Lees ook: Deze 11 sterke snijbloemen staan het langst

Verse tulpen

Bij het uitkiezen van een bos kunt u het beste kiezen voor bloemen die nog in de knop zitten. Des te verder de tulpen al open staan, des te korter gaan ze mee.

tulpen in knop

Houd bloemen uit de buurt van de fruitschaal

Fruit scheidt een gas af (ethyleengas) dat ervoor zorgt dat bloemen sneller verwelken. Houd uw tulpen dan ook ver uit de buurt van de fruitschaal.

Tulpen met bol

Nog een manier om langere tijd van tulpen in huis te genieten: kies voor tulpen met bol. In het voorjaar zijn er veel verschillende voorjaarsbollen in pot te krijgen.

(Bron: RTL Nieuws, Roomed, InfoNu.nl, Regiobloemist, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Karin59 says:

  Nog een tip: leg een kopermuntje zoals een stuiver onderin de vaas, ook dat help bij het rechthouden van de tulpen.

  AnnemieMH says:

  ‘S avonds in een krant wikkelen en op een koele plek zetten, helpt ook erg goed.

  Yoghie says:

  Ik doe altijd een beetje stijfsel ( Nibro strijkhulp) in het water. Gegarandeerd dat de tulpen recht blijven. Deze tip heb ik van mijn oma.

  Ine45 says:

  om te voorkomen dat tulpen gaan hangen, kun je ook met een scherp mesje een klein sneetje onder de kop maken. Dat werkt perfect.