Accijnsverlaging vervalt per 1 juli 2023, accijnsverhoging per 1 januari 2024

Accijnsverlaging vervalt per 1 juli 2023, benzineprijs weer boven de 2 euro: hoelang blijft dit zo?

Autorijden wordt na 1 juli 2023 weer duurder. De accijnsverlagingen op benzine, diesel en lpg zijn ruim een jaar lang van kracht geweest, maar komen op die datum te vervallen. Op 1 januari 2024 volgt mogelijk een verdere accijnsverhoging. Wat gaat u ervan merken?

Waarom is de accijnsverlaging er gekomen?

Voor de invoering van deze accijnsverlaging moeten we terug naar 1 april 2022. Kort daarvoor is de oorlog in Oekraïne uitgebroken, maar een stijging van de olieprijs is op dat moment al langere tijd gaande. Dit komt door de toegenomen vraag naar olie, als het leven na de coronatijd weer op gang komt. Daar komt bij dat de wisselkoers tussen de euro en dollar lange tijd ongunstig is. Door deze combinatie van factoren stijgen de brandstofprijzen tot grote hoogte. Het kabinet besluit om per 1 april 2022 een accijnsverlaging door te voeren, waarna we weer wat goedkoper kunnen tanken.

Accijnsverlaging vervalt: wat betekent dit voor de prijzen aan de pomp?

Maar deze accijnsverlaging vervalt dus op 1 juli 2023. Voor 1 liter benzine geldt vanaf dan een accijns van ongeveer 79 eurocent, meldt Rijksoverheid. Dat is een stijging van 13,8 cent, waardoor de benzineprijs sowieso boven de 2 euro per liter uit gaat komen. Voor diesel zal dit circa 52 eurocent per liter zijn, de accijns op lpg gaat naar 34 eurocent per kilo. Deze accijnzen gelden in elk geval tot het einde van het jaar. De kans is aanwezig dat er vanaf 1 januari 2024 weer nieuwe tarieven komen.

Brandstoflampje reservetank auto
Lees ook: Brandstoflampje op uw dashboard licht op: hoe ver kan uw auto rijden op de reservetank?

Hoeveel gaat een tankbeurt na 1 juli 2023 kosten?

Een tankbeurt gaat logischerwijs duurder worden na 1 juli 2023. “Dat is 6 tot 10 euro op een volle tank”, rekent UnitedConsumers-eigenaar Paul van Selms de extra kosten voor, in gesprek met het Dagblad van het Noorden. Want bovenop de accijns betaalt u onder meer btw en transportkosten. Daardoor gaat de benzineprijs waarschijnlijk weer boven de 2 euro per liter uitkomen, ook bij pompen die niet naast de snelweg staan. En in 2024 bent u wellicht nog meer kwijt. Volgens het Algemeen Dagblad komt er dan nog een inflatiecorrectie van 8,7 cent bovenop de accijns, maar dit is nog niet definitief. Pas in het najaar van 2023 moet blijken of er in het nieuwe jaar inderdaad een inflatiecorrectie komt, laat een woordvoerder van het ministerie van Financiën aan MAX Vandaag weten.

Wat zijn de verwachtingen voor de langere termijn?

Het kan snel gaan. In maart 2023 schrijven we nog over fors dalende brandstofprijzen, mede onder invloed van de accijnsverlaging. Maar die valt vanaf 1 juli 2023 dus weg, terwijl de accijns in 2024 verder stijgt. Autorijden wordt dus alleen maar duurder en hoogstwaarschijnlijk blijft dat voorlopig zo. De olieprijs is een stuk lager dan in 2022, maar is ondertussen wel degelijk aan het stijgen. En Van Selms verwacht vooralsnog geen daling in 2024. Mocht u dus vlak voor 1 juli 2023 nog willen tanken, houd dan alvast rekening met drukte aan de pomp. Als u nog snel wil profiteren van de lagere prijzen, zult u vast niet de enige zijn.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, EenVandaag, Dagblad van het Noorden, UnitedConsumers, AutoWeek, Algemeen Dagblad. Foto: Jan van der Wolf/Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (7)

  Guillaume says:

  Dat blijft zo omdat de dictatuur miljarden nodig heeft om aan de op globalisering gerichte eisen van de EUSSR, het WEF, de VN en de WHO te voldoen. De vorming van een totalitaire staat kost nu eenmaal veel geld, hoewel het steekt dat juist in Duitsland de benzineprijs beduidend lager zal zijn, zoals gebruikelijk. Wij kennen de hoogste belastingen op benzine van de EUSSR, niet meer of minder dan een politieke beslissing van een antidemocratisch, antichristelijk, antiliberaal en antisociaal geleide dictatuur die lak heeft aan de eigen bevolking. Daar mogen met name volgende generaties de wrange vruchten van plukken, het communisme nieuwe stijl (iedereen even arm, behoudens de politieke elite) kan lang standhouden voor de lamgeslagen bevolking het weet te vermorzelen.

   Marcel B says:

   Aldus een reactie uit het kleine dorp Wappelo, dat bijna is uitgestorven .

   innerchild53 says:

   Guillaume, je slaat de spijker op zijn kop. Wij leven al een aantal jaren niet meer in een democratisch land. De EU en de hele club van elitaire idioten heeft het voor het zeggen. Het is van de zotte dat wij als Nederlandsche belastingbetalers, voor iedereen die hier naar toe komt, miljoenen neer moeten tellen. Zelf kunnen we bijna niets meer betalen, ik zou zeggen, weg uit de EU en zelf eens durven te regeren en de referendum weer invoeren, zodat wij als burgers ook eens wat te zeggen hebben. ( wishful thinking )?

   Peteru says:

   Volgens mij leef jij in een andere wereld….

  Ton Voorsluijs says:

  Dan loont het zeker om over de grens te tanken en dan gelijk boodschappen te doen want die zijn in Duitsland ook goedkoper

   innerchild53 says:

   Ton, dat zou ik ook doen, als ik het wagentje van picknick zie aankomen, ben ik blij met de boodschappen uit ons buurland.

  De Basis says:

  Beste Guillaume en innerchild53, het is verstandig om met beide benen op de grond te blijven staan. In jullie reacties reageren jullie wel heel erg alsof jullie gebrainwasht zijn door alle facebook groepen en Youtube filmpjes over complottheorieën. Wees verstandig en volg die idioterie niet meer. Dit is namelijk de grootste flauwekul die er bestaat. Ik begrijp jullie ongenoegen over wat er in Den Haag besloten wordt. Ik begrijp de beslissingen die er genomen worden ook niet altijd en ik ben er ook niet altijd mee eens. Maar dat maakt nog niet dat je in complotten moet gaan denken. En even terug komend op de accijns verhoging; dit was een jaar terug al vermeld dat de verlaging na een jaar weer ongedaan zou worden gemaakt.