vakantiebestemmingen

8 fijne vakantiebestemmingen op minder dan 8 uur rijden

Wilt u liever niet in het vliegtuig en ook niet te lang in de auto zitten? Ook op niet al te lange afstand zijn er hele mooie en interessante vakantiebestemmingen te vinden. We zetten er een 8-tal voor u op een rij. Alle op niet meer dan 7,5 uur rijden vanaf Utrecht gelegen.

Cochem (Duitsland)

Op een kleine 4 uur rijden (333 km) ligt het charmante wijnstadje Cochem. Het ligt prachtig gelegen aan de Moezel. Zomers geniet u er van de vakwerkhuizen en gezellige terrassen en vanaf eind november heerst er op en top kerstsfeer. In het historische centrum vindt u winkels met lokale lekkernijen, waaronder natuurlijk veel moezelwijnen, vitrines vol met het lekkerste gebak en een gezellig marktplein. Hoog boven Cochem torent de burcht Reichsburg uit. Hij staat er al ruim 1000 jaar en is in die tijd flink uitgebreid, grotendeel verwoest en weer prachtig gerenoveerd. Bezoekt u Cochem in de lente of zomer, dan kunt u ook gebruik maken van de stoeltjeslift, de Sesselbahn, waarmee u vanaf uitkijkpunt Pinner Kreuz getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht vanaf 155 meter hoogte. In een eerder artikel vertellen we meer over deze bestemming en andere plaatsen die er op korte afstand van liggen.

vakantiebestemmingen

Ardennen (België)

Na iets meer dan 3 uur rijden (264 km) staat u in Durbuy, in de Belgische Ardennen. Hier voelt zowel de bourgondische als de actieve reiziger zich thuis. Durbuy is een prachtig middeleeuws stadje, inclusief een gezellig plein voorzien van hotels, restaurants en vele terrassen. Via smalle straatjes, voorzien van kinderkopjes, is het genoeglijk wandelen langs de unieke winkeltjes en nog meer restaurants. Aan de zijkant van Durbuy is een geologisch fenomeen te zien, de oeroude ‘anticlinale’ rots, bestaande uit verschillende kalklagen, in de vorm van een omgekeerde U. In de nabije omgeving zijn talloze andere bezienswaardigheden te zien en (actieve) uitjes te ondernemen. Zoals een stadswandeling door Dinant, inclusief een ritje met de kabelbaan, een bezoek aan Spa, bekend om zijn kuuroorden, racecircuit Francorchamps en natuurlijk het bronwater. Ook kunt u watervallen bekijken in Coo of wandelen langs het bergriviertje de Ninglinspo. In een eerder artikel vertellen we er meer over.

vakantiebestemmingen

Basel (Zwitserland)

In 7,5 uur (706 km) staat u in het historische centrum van het Noord-Zwitserse Basel. Gelegen aan de oevers van de Rijn en tegen de grens van Frankrijk en Duitsland. Buiten de mooie, historische stadskern, inclusief stadspoorten, zijn er vele kunstmusea te vinden. De stad is te onderscheiden in een ouder deel (Groot-Basel) en een nieuwer deel (Klein-Basel). In het historische deel is onder andere het Münster zeer de moeite waard. Dit belangrijke kerkgebouw is te herkennen aan zijn prominente torens, bijzondere dak en rode gevels.

Basel

Monschau, Eifel (Duitsland)

In een kleine 3 uur (234 km) staat u in het pittoreske Monschau, op korte afstand van Nationaal Park Eifel. Hier kunt u slenteren door middeleeuwse straten en genieten van de vele vakwerkhuizen. Bij de cafeetjes en bakkerijen kunt u genieten van lokale lekkernijen. Houdt u van mosterd dan bent u hier ook aan het goede adres, want er zijn er vele soorten van te koop. Het plaatsje bevindt zich in de prachtige, groene omgeving van de Eifel. U vindt er een nationaal park, burchten en stuwmeren. In Nationaal Park Eifel leven vele bedreigde dier- en plantsoorten en liefhebbers van varen kunnen hun hart ophalen met een boottochtje over de wonderschone Rursee.

vakantiebestemmingen

Normandië (Frankrijk)

In 6,5 uur (600 km) bent u al in dit veelzijdige en aantrekkelijke gebied in Frankrijk. Naast natuurschoon (langgerekte stranden en krijtrotsen), vindt u er vele overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog, fraaie (kust)plaatsen en het wereldberoemde Mont Saint-Michel. Om met het laatste te beginnen, Mont Saint-Michel is niet voor niets een toeristische trekpleister. Sinds 1979 staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tegenwoordig goed bereikbaar met een brug die van het vasteland naar het eiland loopt, waarop het stadje gelegen is. U kunt er het stadje zelf en de abdij bezoeken, die op de top ligt. Qua Tweede Wereldoorlog en de historische landingsstranden van D-Day kunt u in Normandië terecht bij vele herdenkingsplekken en musea, zoals het Utah Beach Museum en indrukwekkende begraafplaatsen.

vakantiebestemmingen

Noord-Duitsland

In nog geen 3 uur en een kwartier (333 km) bevindt u zich in Bremen, in het noordwesten van Duitsland. Dit is een prima uitgangspunt om de omliggende omgeving te verkennen, maar Bremen zelf is ook zeer de moeite waard. Ooit floreerde de stad als handelscentrum en tegenwoordig wonen er meer dan een half miljoen mensen. In de Altstad, het historische centrum, vindt u mooie pleinen en de St. Petri Dom, die met zijn 2 hoge torens een opvallende verschijning is. Veel van de oorspronkelijke, middeleeuwse gebouwen zijn in de Tweede Wereldoorlog gesneuveld, maar in latere tijden gereconstrueerd, dus het centrum ademt nog steeds de sfeer van weleer uit. In de ‘Ratskeller’ ligt de grootste verzameling Duitse wijnen. Iets verderop vindt u de Schnoor, de oudste wijk van Bremen, voorzien van pittoreske straatjes met 15e-eeuwse huisjes. Vanaf Bremen is het niet ver naar de havens, vanwaar u een mooie boottocht kunt maken naar het eiland Helgoland. In een eerder artikel vertellen we daar meer over.

Bremen

Straatsburg (Frankrijk)

In iets meer dan 6 uur (567 km) rijdt u naar Straatsburg (Strasbourg) in het noordoosten van Frankrijk. Vlakbij de grens met Duitsland en gelegen in de Elzas. Hiervandaan kunt u dan ook uitstapjes maken naar zowel Duitse als Franse plaatsjes. In het werkelijk prachtige centrum van Straatsburg vindt u vele vakwerkhuizen, waterwegen en bruggetjes. Niet voor niets maakt het historische centrum van de stad deel uit van het werelderfgoed van UNESCO. Aan het eind van het jaar is het er extra sfeervol, als de hele plaats zich in kerstsferen onderdompelt. Op een klein uur rijden ligt het ook al zo mooie Colmar, dus u kunt de plaatsen ook heel gemakkelijk combineren. In een eerder artikel vertellen we meer over beide plaatsen (in kerstsfeer). Verder bevindt u zich zoals gezegd dan in de Elzas, dus wijnliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan de vele wijngaarden die deze streek rijk is.

Straatsburg

Rothenburg ob der Tauber (Duitsland)

Op iets meer dan 6 uur (575 km) rijden ligt Rothenburg ob der Tauber, in het Duitse Beieren. Ook echt zo’n idyllisch Duits plaatsje waar u een keer geweest moet zijn. Het vestingstadje stamt uit de middeleeuwen en is nog grotendeels ommuurd met een stadsmuur en verschillende oude stadspoorten. Het historische centrum is tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels behouden gebleven. Het stadje staat symbool voor Duitse romantiek en is onderdeel van de 385 kilometer lange route van de Romantische Straße. In de omgeving van Rothenburg ob der Tauber vindt u prachtige landhuizen, kastelen, middeleeuwse dorpen en wijngaarden. Op 5 kwartier rijden van Rothenburg vindt u ook de plaats Nördlingen, die een bezoek zeker waard is. In een eerder artikel vertellen we daar meer over.

Rothenburg ob der Tauber

En wilt u liever een bestemming met een helderblauwe zee? MAX Vakantieman heeft op een rij gezet op welke plekken in Europa u die vindt. 

(Bron: ANWB, 27 vakantiedagen, Libelle, archief. Foto’s: Shutterstock, hoofdfoto: Kirk Fisher/Shutterstock.com)

Geef een reactie

Reacties (7)

  Andrea51 says:

  Wat een gezellig en nuttig artikel. Ik krijg gelijk zin om weg te gaan. En dat zo dichtbij Nederland.
  We zijn zelf pas in de Eifel geweest en daar zoveel mooie stadjes, natuur en kastelen bezocht. Heerlijk om niet in de rij te staan op Schiphol.

   Hyacinthe says:

   Wat een mooie reizen Duitsland is een mooi land , fietsen zeker meenemen !!!
   In de herfst…ik denk er zeker aan omdat te gaan doen. Bedankt voor de mooie foto’s. Jammer dat Londen zo negatief is.

  Londen says:

  Waarom hoofdzakelijk Duitsland en Frankrijk en waarom niet Engeland? Vanuit mijn woonplaats naar Calais en dan de oversteek kan ik de westkust van Engeland met de mooiste gebieden bereiken in +/- 8 uur autorijden en heb dan ook nog 2 uur pauze op de boot. Dit artikel MAX valt slecht bij mij.

   Frogqueen says:

   Tips voor 8 fijne vakantiebestemmingen op minder dan 8 uur rijden met de milieuvriendelijkere trein i.p.v. de auto zou heel welkom zijn.

   MAX Vandaag says:

   Beste Frogqueen, bedankt voor uw reactie. Dat is inderdaad een heel goed alternatief. We zetten het op onze lijst en wie weet besteden we daar binnenkort ook aandacht aan.

  Cajober says:

  Wat een prachtige bestemmingen Max en wat een gezeur Londen 😡

  HannyR50 says:

  Super leuk artikel om te lezen, en wat een prachtige steden en plaatsen. We zijn er al in heel veel geweest, en dat was altijd genieten. Hopelijk gaan we volgende zomer weer die kant op , ik denk in Duitsland, kijk er nu al naar uit.