Duur 07:24
Gepubliceerd op 5 juni 2017

Camper kopen: nieuw of tweedehands

Steeds vaker wordt de caravan verruild voor de camper. Maar om een camper aan te schaffen moet vaak diep in de buidel worden getast en de mogelijkheden en verschillen zijn groot. Waar moet u op letten als u een camper aanschaft?

Nieuw of tweedehands

Wanneer u een nieuwe camper koopt, stel dan van tevoren vast hoeveel u maximaal wilt uitgeven. Kies een type (compact, alkoof, halfintegraal of integraal) en vergelijk de prijs en kwaliteit. Let bij de aanschaf vooral op de bouw van de camper. Alle extra’s en luxe kunt u er zelf later aan toevoegen.

Wilt u liever een tweedehands camper kopen? Ga dan naar een bedrijf dat aangesloten is bij de BOVAG. Dan heeft u de garantie en de mogelijkheid om terug te vallen op de geschillencommissie mochten er problemen ontstaan. Deze bedrijven hebben zelf modellen staan en verkopen vaak ook die van particulieren door. Het voordeel is niet alleen de garantie, u heeft ook meteen een garage waar u op terug kunt vallen mocht er iets met de camper aan de hand zijn.

Tip! Wanneer u een tweedehands camper aanschaft, let dan vooral op vochtplekken. Heeft de camper grote vochtproblemen, laat hem dan staan. Die zijn niet makkelijk op te lossen.

De keuze om voor nieuwe of tweedehands te gaan kan ook afhangen van het land (de landen) waar u naar toe gaat. In sommige Europese landen geldt een milieuzone, waardoor u met oudere campers het land niet in komt, of in ieder geval de snelweg niet mee af mag. Controleer dit voor u een camper aanschaft!

Kosten

Behalve de aanschaf komen er nog andere kosten bij het bezit van een camper kijken. De verzekering komt per jaar op ongeveer 1,5% van de nieuwwaarde van de camper. Hoe duurder de camper, hoe hoger de verzekering. Voor de wegenbelasting betaalt u 1 kwartaal per jaar, maar mag u het hele jaar doorrijden. Dit komt op ongeveer 800-900 euro per jaar. Het onderhoud varieert, maar komt ongeveer op 400 – 600 per jaar. Daar bovenop komen nog de stallingskosten. Die verschillen per regio. Stalling in de Randstad is een stuk duurder dan daarbuiten.  De afschrijving van de camper verschilt sterk per merk en model, maar naar schatting is na 10 jaar van het aankoopbedrag ruim de helft afgeschreven. Dit onderwerp is behandeld in Groeten van MAX op 30 mei 2016.

(Bron: ANWB, NKC)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Agnes says:

    “Steeds vaker wordt de caravan verruilt voor de camper.” “Verruilt” met een t, maar MAX toch! Wij hebben toch allemaal nog goede ouderwetse taalles gehad? Verruilen heeft als verleden tijd een zachte klank: verruilde, met een d! Dus: voltooid deelwoord met een d!

    Verder goed onderwerp!

      MAX Vandaag says:

      Beste Agnes,

      Dank voor uw reactie. Het is direct aangepast!

      Hartelijke groet,
      Redactie MAX Vandaag

    Clemens van Rijthoven says:

    Met de milieuzones valt het wel mee. In Duitsland zijn veel camperplaatsen zo aangelegd dat ze buiten de milieuzones vallen. Zo kun je gewoon overal terecht. Met de camper een binnenstad inrijden is niet aan te raden. Veel camperplaatsen liggen vlak bij centra van steden. Daar kan men in Nederland nog wat van leren.
    Wat ik miste in de voorlichting in de uitzending was de leeftijd van de banden. Advies: kies goede banden en vervang ze bij max 6 jaar. De datum staat op de band. Een klapband geeft veel ellende.Veel kleinere busjes hebben geen toilet aan boord. Dat kan tot problemen leiden.
    in het buitenland.
    Eigenlijk mag er best meer voorlichting over campers en caravans op tv. Net als klussen en huisinrichting is de camper onderdeel van een groeiende markt.

Bekijk ook

Meer