wildplukken

Wildplukken? hier moet u op letten

Wildplukken is en leuke activiteit, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten. Wij vroegen Tijd voor MAX-boswachter André Donker om deze op een rijtje te zetten.

Wat is wildplukken?

Wildplukken is het verzamelen van eetbare producten uit de natuur. Vruchten zoals bramen en bosbessen zijn het populairste, maar er zijn ook mensen die gericht op zoek gaan naar eetbare planten, wortels en dergelijke. Deze personen zoeken niet alleen in de nazomer, maar het hele jaar door. Er wordt in Nederland veel wildgeplukt, vandaar dat er ook speciale pluk- en voedselbossen zijn aangelegd. Volgens Donker komen er in de toekomst steeds meer van dit soort gebieden bij om in de behoefte te blijven voorzien.

Wildplukken mag, maar met mate

Wildplukken is leuk om te doen, maar het is niet de bedoeling dat er emmers vol mee naar huis gaan. Donker: “Met 17 miljoen inwoners en slechts 12% natuur in ons land, plukken we alles in 1 week kaal.” Daarnaast is het volgens de boswachter ook niet de bedoeling dat de geplukte producten door worden verkocht. Want, zo zegt Donker: “wildpluk kan erg leuk zijn, maar overdrijven moet je niet willen. Goede plukkers zijn mensen met liefde voor de natuur en blauwe vingers van het sap, zonder zwarte vingers van het geld tellen.”

Dit soort hoeveelheden kunt u het beste aanhouden als u gaat wildplukken.

Dit soort hoeveelheden kunt u het beste aanhouden als u gaat wildplukken.

Pas op waar u plukt

Wie gaat wildplukken, moet er te allen tijde voor zorgen dat hij of zij niet van de paden afgaat. “De meeste natuurgebieden zijn alleen toegankelijk via de opengestelde wegen en paden. Je mag dus niet van het pad af om de natuur niet te verontrusten en beschadigen”, aldus de boswachter. Wie dit wel doet, kan een behoorlijke boete krijgen.

Paddenstoelen

Niet alleen het wildplukken van vruchten is uitermate populair, ook paddenstoelen worden veelvuldig meegenomen uit de natuur. In principe mag dit met mate, maar sommige soorten zijn zeldzaam en mogen absoluut niet geplukt worden. “Deze paddenstoelen worden beschermd en behoren de natuur toe”, aldus Donker. “Bescherming dient het doel ze te behouden en zorgt er ook voor dat de vele fotografen ze kunnen vastleggen. Eenmaal geplukt blijft er niets voor een ander over”, gaat hij verder. Welke paddenstoelen er zeldzaam zijn in Nederland, vindt u op deze site van het ministerie van Economische Zaken.

Herfst

Naast de zomer, is de herfst ook een favoriet seizoen van wildplukkers. Bossen liggen dan vol met mos en kastanjes, maar die mogen ook niet in groten getale mee naar huis. “Veel mensen verzamelen mos en dennenappels om er vervolgens mee op een markt te gaan staan, en er dus geld aan te verdienen. Dat mag niet.” Wilt u toch meer dan een paar kastanjes, takjes, mos of eikels meenemen voor eigen gebruik? Dan heeft de boswachter een goede tip: “neem contact op met de eigenaar van de grond. Je weet dan exact waar je aan toe bent.”

Andere aandachtspunten

Tot slot geeft Donker nog een paar algemene tips voor mensen die willen wildplukken. Een daarvan heeft alles te maken met vossen: “bessen die onder kniehoogte hangen kunnen besmet zijn met vossenlintworm. Deze komt uit urine van de vos.” Het advies is om deze niet te eten, want een besmetting met vossenlintworm is erg gevaarlijk voor mensen. Zij kunnen er zelfs door overlijden.

Ook adviseert de boswachter goed uit te kijken voor teken. Besmette teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Loop dus niet met blote benen of armen door begroeid gebied, want daar zitten ze in.

Met dank aan André Donker.

(Bron: André Donker, Natuurmonumenten, Voedingscentrum, Staatsbosbeheer)

Geef een reactie

Reactie

    BIJBLOEM says:

    Ja, het mag niet. Net gelezen bij blauwe bes. 1 augustus 2023.

    Menige boswachter klaagt erover. Eten in en uit de natuur is voor het wild.
    Ja, het kan een boete van 100 euro opleveren.
    Alleen het wild mag in het wild plukken wat het nodig heeft.
    Te weinig over dan krijgen ze last van nood. voedselnood.
    Ooit werd er aan de uitvinder van de kunstmest (begin vorige eeuw) een Nobelprijs uitgekeerd.
    Door een tijdgenoot van Albert Einstein.

    Er was een serie over deze GENIUS (net als van Picasso, maar die deed het anders op papier.)
    Leuke serie als je wat wil leren over de opkomst van het communisme en de 1e en de 2e wereldoorlogen.
    Het was de opkomst van de mechanisatie.
    Modernisatie en dankzij de kleinschalige boeren hebben veel mensen de oorlog overleefd.
    Anders waren ze verhongert. Die boeren deden aan restverwerking.
    Was noodzaak omdat ze zoveel monden te voeden hadden.