bramen

Bramen zijn goed voor de weerstand, maar pas op voor de vossenlintworm

Al vroeg in het jaar zijn er bramen te koop. Het lekkerst zijn ze in de zomermaanden en natuurlijk helemaal als ze in de nazomer vers in de eigen tuin geplukt worden. Dan hebben ze een volzoete smaak. Naast dat ze lekker zijn, hebben de vruchten ook vele gezonde eigenschappen. Pas alleen wel op met exemplaren uit de natuur.

Anthocyanen

Bramen danken hun blauw-paarse kleur aan de anthocyanen die ze bevatten. Deze zeer krachtige antioxidanten behoren tot de flavonoïden familie. Flavonoïden versterken de werking van vitamine C enorm. Daarnaast remmen anthocyanen het verouderingsproces en geven ze uw huid (weer) glans. Doordat het ook een ontstekingsremmende werking heeft, worden puistjes en acne minder, maar ook mensen met ontstekingsziektes als artritis en psoriasis en met hart- en vaatziekten hebben baat bij wat meer van deze stoffen.

Vitamine C

Bramen bevatten een hoge dosis vitamine C. 1 bakje ervan eten is al snel goed voor de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 75 milligram. Met vitamine C krijgt u een boost voor uw weerstand, vanwege de antioxidantfunctie. Vitamine C is verder onder andere nodig voor de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer.

Bramen bevorderen de spijsvertering

Bramen bevatten relatief veel vezels. Daarmee bevorderen ze een goede spijsvertering en een gezonde darmflora. Wat ook meteen helpt voor een betere stoelgang. Vezels zorgen bovendien voor een langer verzadigd gevoel en in combinatie met de lage hoeveelheid calorieën, zijn bramen dus prima geschikt als verantwoord tussendoortje.

Vitamine K

Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en volgens het Voedingscentrum mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Het kan ervoor zorgen dat u minder snel blauwe plekken oploopt. 1 bakje bramen levert al een kleine 29 microgram op, meer dan een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Mangaan

Ook aan mangaan zijn bramen rijk. Dit is een mineraal dat onderdeel is van een aantal enzymen in het lichaam, die betrokken zijn bij het leveren van energie om bepaalde lichaamsprocessen te kunnen uitvoeren (de energiestofwisseling). Mangaan draagt ook bij aan het behoud van sterke botten.

Dit is waarom u bramen beter niet in de natuur plukt

Het kan verleidelijk zijn om tijdens een wandeling in de natuur te snoepen van bramen. Wettelijk is dit echter verboden en er zit ook een gezondheidsrisico aan. Officieel valt het plukken van bramen onder de stroperij. Het kan u zelfs een boete opleveren van ruim 100 euro. Dit om de natuur en de dieren te beschermen. Als hele struiken leeggeplukt worden, blijft er niets over als voedsel voor de dieren en de struiken kunnen flink beschadigen. In de praktijk wordt wildplukken echter over het algemeen gedoogd. Mits de pluk voor eigen gebruik is en niet meer dan een champignonbakje van 250 gram.

Vossenlintworm

Het Voedingscentrum waarschuwt daarnaast voor vossenlintworm. Steeds meer vossen zijn besmet met deze parasiet. Vooral in Zuid-Limburg is het risico erop groot, in de rest van het land valt het nog relatief mee. Via de uitwerpselen van vossen worden eitjes van de vossenlintworm overgedragen. Besmette mensen kunnen zo’n 5 tot 15 jaar na de besmetting een infectie krijgen, die ernstige leverschade veroorzaakt. Alle fruit en groenten aan lage struiken of die op de grond groeien of vallen kunnen in aanraking komen met eitjes uit vossenuitwerpselen. Zo ook bramen. Het beste is het dan ook dit fruit niet in de natuur te plukken. Doet u dit wel, was en kook de vruchten dan grondig. Het koken ervan doodt alle eitjes. In een eerder artikel vertelt André Donker waar u nog meer op moet letten in het geval van wildplukken.

wildplukken
Lees ook: Wildplukken? hier moet u op letten

Lekkers met bramen

Op onze receptenpagina hebben we verschillende lekkere gerechten met bramen. Van een cocktail, tot bramenhoningtaart.

(Bron: Voedingscentrum, Margriet, Libelle, Healthline, AD, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Enfield says:

    Beste redactie, Ik dank u hartelijk voor uw goede artikelen maar in dit artikel vergeet u dat er een bepaalde groep mensen te waarschuwen voor ruimhartig gebruik van bramen dit zijn nl. hartpatiënten die verdunners slikken om hun INR laag te houden om geen bloedstollingen in de aderen te krijgen Ik persoonlijk gebruik Fenprocoumon om mijn geplaatste metalen Aortaklep aan de gang te houden hoe mijn stolling factor stabiel te houden moet ik dus oppassen met vitamine K.

    Met vriendelijke groet

    Peter Verbrugge
    Londen

      MAX Vandaag says:

      Beste Peter Verbrugge, bedankt voor uw reactie. Dat was ons niet bekend, dus bedankt voor de aanvulling.

    BIJBLOEM says:

    Ja, zalig en ingevroren ook te koop, maar zijn ze duur.
    Oppassen met plassende dieren.
    Dus hoger dan het pootje kan tillen.
    Als natuurlijke barrière goed bruikbaar.

    O, ik lees hier een waarschuwing over vitamines.
    Via voedingswaardentabel kan je opzoeken welke voeding hoeveelheid vitamines bevatten.
    Zo zijn er noten in een zakje dat er maximaal vijf gegeten mochten worden.
    Niet gelezen door gebruiker en die at een hele zak leeg.
    Ging niet goed.
    Is voor meerdere noten, kruiden en bladgroenten vanwege bijv. nitriet en andere stoffen zo.
    Zitten vaak in zakjes in heel kleine porties.
    Maf je niet opwarmen en invriezen onder verschillende omstandigheden.
    Nog iets om cursus over te geven.
    Ja zo houd je ze el van de staat. 🙂