spinnen

Waarom komt u in de herfst meer spinnen tegen?

Het lijkt wel alsof er in de herfst een stuk meer spinnen en de bijbehorende spinnenwebben zijn dan in andere seizoenen. Toch blijkt dat niet het geval, de spinnenwebben vallen enkel meer op in de herfst en spinnen zijn er bijna het hele jaar door. 

Spinneneitjes

In Nederland leven bijna 700 verschillende soorten spinnen, deze leven het hele jaar door. De meeste van deze spinnen worden in de herfst volwassen en beginnen dan ook met het leggen van eitjes. Die eitjes komen vervolgens pas uit in het voorjaar, waardoor er dan ook veel spinnen zijn, maar deze zijn nog jong en klein waardoor u ze minder snel ziet.

Levensloop van de spin

Daarnaast verstoppen jonge spinnen zich ook vaker. Dit doen zij omdat ze nog groeien en regelmatig hun exoskelet moeten afwerpen, waardoor de spinnetjes minder goed beschermd zijn tegen eventuele vijanden. Wanneer een spin volgroeid is, vaak rond september, is hij op zijn sterkst en kan hij zich zonder al te veel risico vertonen. Maar er is nog een reden waarom spinnen zich in deze tijd van het jaar wat vaker laten zien; zij moeten namelijk op zoek naar een soortgenoot om mee te paren. Hier zit ook nog enige haast achter, want dat paren moet gebeuren voor het winter wordt, dan sterven de meeste spinnensoorten namelijk weer.

Spinnen overleven de winter niet

In de winter gaan de meeste spinnensoorten dood, omdat het te koud is om te overleven. Enkele soorten kunnen de winter wel overleven, maar zullen zich dan ook voornamelijk schuilhouden, omdat het gewoonweg te koud is.

Meer spinnenwebben?

Naast spinnen, zult u in de herfst waarschijnlijk ook een stuk meer spinnenwebben tegenkomen. Dit komt omdat er in de herfst vaker dauw blijft hangen op de spinsels, waardoor de webben veel beter zichtbaar zijn. Maar ook in andere seizoenen zijn er gewoon spinnenwebben, deze zijn dan alleen wat minder goed zichtbaar.

Lees ook:

Spin in huis? Doodmaken is misschien niet de beste optie

We hebben meer dan 100 soorten beestjes in huis 

(Bron: Quest.nl, Stichting EIS, Libelle.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie