We hebben een oudewijvenzomer, maar wat is dat eigenlijk?

Met volop zon, weinig wind en temperaturen boven de 20 graden hebben we de komende tijd te maken met een heerlijke oudewijvenzomer. Maar wat houdt deze term eigenlijk in?

Oudewijvenzomer

In vroeger tijden is ‘wijf’ het gangbare woord voor vrouw. De term oudewijvenzomer is afkomstig van oude breiende vrouwen (wijven) en spinnen. Bij rustig nazomerweer maken spinnen lange draden. Als daar tijdens de nacht dauw op wordt afgezet glinsteren er bij zonsopkomst prachtige druppels aan de draden. Men dacht in vroeger tijden dat die mooie slierten de haren van godinnen of vrouwelijke watergeesten waren, die zij ’s nachts verloren. Omdat dit verschijnsel zich voordoet bij rustige, zonnige dagen in het najaar, is dit oudewijvenzomer gaan heten. Iets wat wij tot op de dag van vandaag ook nog kennen.

Recordwarmte

Na de lange, warme zomer, lijkt nu ook de herfst warmer dan normaal te verlopen. Mogelijk wordt het deze week in Zuid-Limburg lokaal zelfs 26 graden. Dat is 10 graden warmer dan normaal. De kans is groot dat het in de Bilt vanaf dinsdag 9 oktober 2018 20 graden wordt en dat de dagen erna zelfs nog wat warmer worden. Als er 5 warme dagen op rij geteld kunnen worden is dat een record. Nog niet eerder zijn er in oktober 5 officiële warme dagen achter elkaar gemeten. Ook het recordaantal warme dagen voor het gehele jaar tikt daarmee door. In totaal telt 2018 nu al 124 warme dagen, tegen 85 normaal. Het verschil met het oude record, met 116 warme dagen in 2003, wordt de komende dagen dus nog wat groter.

(Bron: Weeronline)

Geef een reactie