Een stofzuiger, waarmee een spin opgezogen kan worden.

Kan een spin weer uit de stofzuiger kruipen nadat hij opgezogen is?

De één gruwelt ervan, de ander vindt ze mooi om te zien: spinnen. Wie er bang voor is, pakt al snel de stofzuiger erbij om ze weg te halen. Maar dan rijst de vraag, overleeft de spin dit en kan hij er weer uitkruipen daarna?

Niet zo diervriendelijk

Een spin opzuigen is niet de meest diervriendelijke manier om een spin weg te krijgen. Het zijn eigenlijk hele nuttige dieren in huis. Ze eten andere insecten en zorgen zo voor een gezonde balans in huis en in de natuur. Dus misschien nog een keer extra nadenken voordat u de stofzuiger automatisch pakt. Met een glas en een papiertje kunt u ze ook buiten zetten.

Spinnen overleven de stofzuiger meestal niet

Een spin overleeft het namelijk over het algemeen niet, als hij opgezogen wordt door de stofzuiger. In 2007 is hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, schrijft Quest. Hierbij hebben Braziliaanse onderzoekers meerdere soorten spinnen opgezogen. Niet 1 daarvan overleefde het. Wel is dit onderzoek maar met 1 soort stofzuiger uitgevoerd.

Valse wolfspin
Lees ook: De valse wolfspin: groter dan gemiddeld en gezien in 11 Nederlandse provincies

Te harde zuigkracht en te stoffig

Er zijn meerdere redenen waarom een spin het niet overleeft als hij opgezogen wordt. De zuigkracht van een stofzuiger is tegenwoordig hoog, waardoor ze soms met wel 140 kilometer per uur door de stang heen gaan. Vooral kleinere spinnen en hooiwagens (die met lange poten en een klein lijfje) overleven dit al niet. De gewone huisspin kan dit nog wel overleven. Maar dan komt hij terecht in een stoffige zak, waar het niet fijn vertoeven is. De spin zal dan na verloop van tijd dood gaan.

Kan een spin er nog uitklimmen?

Een spin kan proberen om weer naar buiten te klimmen, maar dan zijn er nog een aantal obstakels. Zo hebben moderne stofzuigers vaak een 1-richtingsweg. Er kan alleen wat in, maar eruit gaat niet omdat kleppen afgesloten zijn. Wanneer de stofzuigerslang plat ligt, met de zuigkop naar beneden, komt er weinig zuurstof bij. Dat maakt de overlevingskansen een stuk kleiner. Als de slang omhoog staat, is het ook een stuk lastiger om er weer uit te klimmen.

De kans is dus klein dat een spin de stofzuiger overleeft en er vervolgens weer uitklimt. Maar diervriendelijker is om hem zelf buiten te zetten. En anders iemand te vragen die dat wél durft.

(Bron: AD, RTL Nieuws, Quest. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord