spinnen

Spinnenmaand september: zijn het er echt zo veel? En wat kunt u ertegen doen?

September is de spinnenmaand bij uitstek. Of het in de voorgaande maanden nu koud, warm, gewoonweg heet of regenachtig is geweest: de spin is in deze maand altijd het meest zichtbaar voor ons mensen. Hoe komt dat? En zien we er dit jaar meer dan anders?

Spinnen naar binnen

Veel mensen staan niet te springen als zij een spin in hun huis zien. Of wel, natuurlijk, maar dat is dan meestal omdat het 8-potige diertje angst inboezemt. In september is de kans dat we ze in huis tegenomen het grootst. Dat komt omdat de temperaturen buiten dalen, waardoor de vrouwelijke spinnen een onderkomen zoeken waar het iets warmer is. De 4 muren van een huis zijn dan ideaal.

Paren

Naast het feit dat spinnen in september op zoek gaan naar een warm plekje, heeft ook de paringstijd invloed op hun zichtbaarheid. De mannetjes van de spinnensoorten die in de herfst paren, gaan in dit seizoen op zoek naar een geschikte kandidaat. Omdat de vrouwtjes in september de warmte van een huis opzoeken, is het ook logisch dat de zoektocht naar een partner ook binnenshuis plaatsvindt.

Ook buiten aanwezig

Niet alleen binnen zult u meer spinnen zien; ook buiten zijn ze soms erg nadrukkelijk aanwezig. Dit geldt bijvoorbeeld voor de vrouwelijke kruisspinnen, die aan het begin van de herfst enorme webben kunnen maken. Die maakt zij om eten te vangen, waardoor het voor de mannetjes kruisspin nog een behoorlijke exercitie is om te kunnen paren. Zij moeten immers hun best doen om niet gezien te worden als prooi. Lukt dit niet? Dan is de kan groot dat het mannetje na paring wordt opgegeten.

Volwassen spinnen

Dat u in september zowel binnen als buiten meer spinnen tegenkomt, heeft dus te maken met het paringsseizoen. Ook het feit dat veel spinnen in het najaar volwassen zijn, draagt bij aan hun prominente aanwezigheid. De eitjes die na de paring worden gevormd, komen doorgaans in het voorjaar uit, waarna de spinnen de hele zomer de tijd hebben om te groeien. In de herfst zijn ze vaak volwassen en gaan ze zelf op pad. Niet alle spinnen bewandelen deze weg; er zijn ook soorten die in het voorjaar paren.

Zijn het er dit jaar meer?

September is dus met recht spinnenmaand, maar in 2021 lijkt augustus hier al een voorschot op te nemen. Overal lijkt het dan al te wemelen van deze diertjes. Beleeft de spin inderdaad zo’n goed jaar in 2021? Aan de ene kant lijkt dit wel het geval te zijn. De winter van 2019-2020 is uitermate zacht, zelfs de op 1 na zachtste sinds het begin van de metingen in 1901.Vermoedelijk hebben meer spinnen daardoor de winter overleefd, waardoor we er in augustus al opvallend veel konden zien.

Ondanks dat de zachte winter de spinnenpopulatie een handje heeft geholpen, komen er bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) niet uitzonderlijk veel meldingen binnen over spinnenoverlast. Ook worden ze niet overstelpt met vragen van dierplaagbestrijders die niet weten wat zij met de grote hoeveelheden spinnen aanmoeten. Afgaand op deze informatie lijkt het dus niet meteen zo te zijn dat 2021 een extreem goed jaar is voor de spin.

Spin in huis?

Merkt u dat er meer spinnen in uw huis zitten nu het herfst is? Volgens het KAD kunt u de diertjes dan het best naar buiten begeleiden. Doodmaken is niet de beste optie, aangezien er dan meer voedsel overblijft voor andere spinnen en er vermoedelijk juist meer spinnen uw woning binnenwandelen.

spinnen
Lees ook: Spin in huis? Doodmaken is misschien niet de beste optie

Spinnen weren

Geen fan van spinnen en wilt u voorkomen dat u ze moet verwijderen? Er zijn niet zo gek veel dingen die u kunt doen, maar het dichthouden van ramen, deuren en andere openingen is de beste remedie. Ook kunt u de spinnen proberen af te schrikken met sterk geurende oliën, zoals pepermunt- of citrusolie. Daar schijnen ze niet zo van te houden.

(Bron: KAD, KNMI, Parool, Weer Online, EIS, nature Today)

Geef een antwoord

Reactie

  1. Ella55 says:

    ik laat ze gewoon hun gang gaan, ze zijn niet schadelijk en vangen bvb muggen, laat maar lekker gaan dus.