lichaam

Heeft het lichaam meer energie nodig in koudere maanden?

In de herfst en winter lijken mensen meer en zwaardere gerechten te eten dan in de warmere maanden. Komt dit omdat de energiebehoefte in de koudere periodes groter is dan in het voorjaar en zomer?

Lichaamstemperatuur

De relatie tussen de behoefte om meer te eten en koude temperaturen is al veelvuldig onderzocht. Niet alle onderzoeken zijn het met elkaar eens, maar feit lijkt dat het lichaam daadwerkelijk een hogere energiebehoefte heeft in koudere periodes. Dat komt vermoedelijk omdat het bij koud weer harder moet werken om een juiste lichaamstemperatuur te behouden. Dat kost extra energie en die energie is afkomstig uit eten. Dat het lichaam zo werkt wordt in 1948 al beschreven in Amerikaans onderzoek.

Bruin vet

Het lichaam profiteert in koudere periodes niet alleen van energie dat het binnenkrijgt via eten, maar ook van al eerder opgeslagen vet. Er zijn 2 soorten vet: bruin en wit vet. Wit vet is het soort dat zich ophoopt op plekken waar u dat liever niet heeft, maar bruin vet kan in koudere periodes warmte genereren. Tot 2009 wordt gedacht dat alleen dieren en kleine kinderen beschikken over bruin vet, dat zo heet omdat het er donker uitziet op lichaamsscans, maar een studie van de universiteit van Maastricht toont aan dat ook volwassenen het hebben. Het bevindt zich bijvoorbeeld in uw hals, rondom uw sleutelbeenderen en rondom de wervelkolom.

Uit het onderzoek van de Limburgse universiteit blijkt dat niet iedereen evenveel bruin vet heeft. Zo hebben ouderen een minder grote voorraad dan jongeren en mensen met overgewicht hebben er doorgaans ook minder van. Daarnaast verdwijnt het als het niet wordt geprikkeld door kou.

Goed voor het lichaam

Het wel gebruiken van dit bruine vet kan verschillende gezondheidsvoordelen opleveren, blijkt uit onderzoek van de Hartstichting. De stichting meent dat bruin vet slechte cholesterol verlaagt en het gezonde cholesterol verhoogt. “Op die manier kan het slagaderverkalking tegengaan, de oorzaak van veel hart- en vaatziekten”, aldus de Hartstichting op de eigen website.

De stichting heeft ook tips voor het activeren van het bruine vet. Zo helpt ’s ochtends koud douchen en kunt u ervoor kiezen om de thermostaat lager te zetten. het onderzoek van de universiteit van Maastricht toont aan dat bruin vet wordt geprikkeld bij 17 graden.

(Bron: PubMed, Nu.nl, Hartstichting)

Geef een reactie

Reactie

    marianke brugman says:

    Al zo lang ik mij kan herinneren wordt mijn gewicht ’s winters 60 kg en ’s zomers is het 58 kg. Ik ben mij niet bewust dat ik er iets extra voordoe. Misschien eet ik iets meer? Ik ben nu 76 en weeg 58,5 kg. Dat wordt wel weer 60 kg in de loop van de winter.