brood voeren

Brood voeren aan dieren? Beter van niet

Elke grootouder met jonge kleinkinderen gaat weleens naar een vijver om de dieren te voeren. Brood is een populaire voederkeuze, maar niet de meest verstandige. Dieren kunnen er door overlijden en ook de natuur is er niet altijd blij mee.

Waterdieren en brood

Wie brood over heeft maar het niet weg wil gooien, kan dit makkelijk kwijt in de eendenvijver. Dieren zijn immers dol op eten, maar het voeren van brood kan veel kwaad. Zo kan brood eten de bood van eenden betekenen, zeker in de zomer. De combinatie van warmer water en de ingrediënten uit brood, kunnen ervoor zorgen dat er botulisme ontstaat in de vijver. Dit is een bacterie die een soort voedselvergiftiging veroorzaakt, waar watervogels en honden aan kunnen overlijden. Ook mensen kunnen er ziek van worden, maar overlijden er niet aan.

Slecht voor de vissen én het water

Niet alleen de dieren in en rondom de vijver kunnen negatieve effecten van brood voeren ondervinden, ook voor het water zelf is het niet best. In brood zitten veel voedingsstoffen waar algen goed op gedijen en algen onttrekken zuurstof aan het water. Daardoor wordt de waterkwaliteit slechter en kunnen vissen overlijden. Om dit soort situaties in te voorkomen, roepen ecologen op geen brood meer in het water te gooien. “Wij zeggen: doe het niet”, aldus ecoloog Jeanette van Schaik in dagblad Tubantia.

vogels voeren
Lees ook: Vogels voeren bij vorst in de winter, hoe belangrijk is dat?

Brood op de kinderboerderij

Brood is overigens ook geen handig voedsel om mee te nemen naar een kinderboerderij, zodra deze weer open gaan. Zeker op kinderenboerderijen waar herten, geiten of schapen wonen is dit niet verstandig. Dit zijn herkauwers, waardoor het brood kan gaan gisten in de maag en daar kunnen de dieren aan overlijden. In een kinderboerderij in het Noord-Hollandse Heiloo zijn hierdoor ooit 8 herten overleden.

Wettelijk verboden

Wat u de dieren wel kunt geven? Eigenlijk niets wat u van huis meebrengt. Sinds 2003 is het wettelijk verboden om meegebracht eten te voeren aan kinderboerderijdieren, omdat de verspreiding van ernstige ziektes zoals de varkenspest tegen te gaan. Iedereen die de dieren toch graag wil voeren, kan zich wenden tot de voedselautomaten die veel kinderboerderijen hebben. Tegen een kleine vergoeding kunnen hier bijvoorbeeld maiskorrels voor kippen uit worden gehaald. Als zo’n automaat er niet staat, kunt u het voeren beter achterwegen laten.

(Bron: Tubantia, RTV NH, Vereniging samenwerkende Kinderboerderijen Nederland)

Geef een reactie