plastic

Vakantieseizoen slecht nieuws voor met plastic overspoelde Middellandse Zee

Het is slecht gesteld met de hoeveelheden plastic in zeeën en oceanen, maar in de Middellandse Zee is de situatie inmiddels erbarmelijk geworden. Het Wereldnatuurfonds (WNF) slaat alarm, nu bekend is geworden dat er in de Middellandse Zee een recordhoeveelheid plastic rond drijft en het vakantieseizoen nog van start moet gaan.

Spanje en Turkije grootste vervuilers

Rond de Middellandse Zee wonen 150 miljoen mensen. Jaarlijks komen daar 320 miljoen vakantiegangers bij. Zij zijn naar schatting verantwoordelijk voor een verdikking van de plastic ‘soep’ met 40 procent. De Middellandse Zee wordt vrijwel geheel omgeven door dichtbevolkte oevers. Jaarlijks belandt een hoeveelheid plastic vergelijkbaar met 66.000 volle vuilniswagens in de Middellandse Zee. De grootste vervuilers zijn Turkije en Spanje, maar ook Italië, Egypte en Frankrijk blijven de zee volplempen.

Toeristen kunnen veel bijdragen

Het afval dat op de stranden aanspoelt bestaat voor 95 procent uit kunststof. Een falende afvalverwerking in de omringende landen en illegale dumping in de rivieren zijn de belangrijkste oorzaken. In een rapport van het Wereldnatuurfonds staat dat Europa de structuur van afvalscheiding, verwerking en recycling drastisch moet verbeteren. Toeristen kunnen met aanpassing van hun gedrag ook veel bijdragen.

Micro plastic

Vooral microplastic is een snelgroeiend probleem. Hoewel de Middellandse Zee maar 1 procent van het water op aarde bevat, herbergt ze volgens de laatste berekeningen liefst 7 procent van het zwervende microplastic wereldwijd. De concentratie slecht of niet-afbreekbare kunststofdeeltjes is bijna 4 keer zo groot als in de beruchte drijvende vuilnisbelt (‘plasticsoep’) in het noorden van de Grote Oceaan. Het gaat om ongeveer 1,25 miljoen fragmenten per vierkante kilometer.

Bedreiging voor de gezondheid

“We moeten een mondiale oplossing vinden voor dit afvalprobleem. We hebben ook voor de oceaan een akkoord van Parijs nodig, dat de vervuiling van de wereldzeeën stopt”, zegt Heike Vester, die zich namens het Duitse wereldnatuurfonds met deze speciale problematiek bezighoudt. Nu al komen talloze soorten vissen, zeevogels, schildpadden en dolfijnen door het plastic om het leven en op de langere termijn kan het ook de gezondheid van mensen schaden. Plastic breekt uiteindelijk af tot minuscule deeltjes, de microplastics. Stephanie Verbeek, hoofd Oceanen bij het WNF: “Die vinden we terug in mossels en grotere vissen als tonijn en zwaardvis. Zo belanden ze ook in onze voedselketen. Dat is verontrustend.”

(Bron: ANP, WNF, AD)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Verontrustend of niet? … Zolang geld belangrijker is als de planeet, zal deze vervuiling doorgaan. Het is leuk en leerzaam om consumenten te wijzen op hun verantwoordelijkheid, maar als er geen plastic gemaakt wordt, is het probleem een halt toegeroepen. Consumenten in het intelligent deel van Europa zijn beinvloedbaar met Job tijdingen, maar consumenten in landen zoals het Midden-Oosten, en Noord Africa, gooien plastic weg als een kip zonder kop. Ik heb een tijdje in Syrie gewerkt (in 1999, midden in de woestijn) en daar waaide miljoenen plastic zakken voorbij, die vaak in struikjes bleven hangen en wapperden in de wind. De Eufraat was vergeven van plastic zakken en flessen. De bevolking gooide hun afval gewoon naast het huis en vandaaruit waaide plastic en papier met de wind mee. Dat land was één grote vuilnisbelt. En uiteindelijk komt het in de zeeen en Oceanen terecht. Syrie is één voorbeeld, maar als je de kustlijn volgt, tot in Marokko, zie je overal hetzelfde beeld.