skien

Skiën in Griekenland en Japan: 10 bijzondere ski-landen

In Europa is het skiseizoen weer in volle gang, gaat u ook op wintersport? Grote kans dat u afreist naar landen als Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland. Maar dit zijn niet de enige landen waar u kunt skiën. Wij zetten enkele landen, zowel binnen als buiten Europa, op een rijtje waarvan u wellicht niet verwacht dat u ook daar de latten kunt onderbinden.

Marokko

Bij het Noord-Afrikaanse Marokko denkt u misschien eerder aan zandheuvels dan aan skipistes, maar toch is het heel goed mogelijk om in het Atlasgebergte te skiën. Het grootste skigebied van Marokko heet Oukaïmeden en ligt nabij de stad Marrakesh. Ondanks dat het hier in de zomer gemakkelijk 40 graden Celsius wordt, kan er ’s winters goed worden geskied omdat het skigebied aardig hoog ligt. Daarnaast is skiën in Marokko ook een stuk goedkoper dan in de Alpenlanden, u heeft al een skipas voor minder dan 20 euro per dag.

Skiseizoen: januari en februari

skien

Een piste in het Oukaïmeden skigebied in Marokko.

Griekenland

In de zomer kunt u genieten van de zon op 1 van de Griekse eilanden, maar Griekenland is ook in de winter een geschikte vakantiebestemming. Het Griekse skigebied Mount Parnassos bestaat uit 36 kilometer aan piste. Daarnaast is dit Griekse skigebied gemakkelijk te bereiken vanuit de hoofdstad Athene en omdat Mount Parnassos zo dicht bij Athene ligt, zijn er ook rondom het skigebied veel overblijfselen uit de Griekse oudheid te zien.

Skiseizoen: half december tot half april

skien

Skiën in de Griekse bergen.

Spanje

Ondanks dat er niet altijd aan Spanje wordt gedacht bij het uitzoeken van een wintersportvakantie, kan er in dit land erg goed geskied worden tijdens de wintermaanden. Spanje heeft maar liefst 34 skigebieden, maar de meeste spectaculaire is waarschijnlijk wel de Sierra Nevada in Granada. Hier kunt u skiën met uitzicht op de zee en Afrika. De rest van de skigebieden vindt u door heel Spanje, er is zelfs een gebied in het binnenland, nabij Madrid te vinden.

Skiseizoen: december tot begin mei

Het Spaanse skigebied Sierra Nevada met uitzicht op de Middellandse Zee en Afrika.

India

Ook in India kunt u terecht voor een wintersportvakantie. Dit is niet zo gek, want u vindt hier het Himalayagebergte. India is als ski-land nog niet echt bekend bij Europanen, mede omdat de reis vrij lang is; om in het Gulmarg Ski Resort te geraken vliegt u vanuit Amsterdam eerst 7 uur en 45 minuten naar Delhi, om vanuit daar nog ongeveer anderhalf uur naar Srinagar te vliegen. Vanaf het vliegveld moet u dan nog 2 uur rijden. Maar daar krijgt u wel 30 kilometer aan piste voor terug, zijn er veel off-piste mogelijkheden en komt u zelfs aapjes tegen in de sneeuw.

Skiseizoen: midden november tot begin mei

skien

Ook in India zijn er skigebieden, compleet met skiliften.

Turkije

Naast zonvakantie aan de Middellandse Zee kunt u in de winter ook heel goed skiën op de Turkse pistes. Het grootste skigebied is Erciyes-Kayseri met 55 kilometer aan pistes. Het fijne van skien in Turkije is dat het skigebied de laatste jaren is gemoderniseerd, maar toch nog een erg rustig gebied is. Maar het is nog maar de vraag hoe lang het rustig blijft; Turkije wordt namelijk steeds populairder onder Europese skiërs.

Skiseizoen: begin december tot eind april

Een brede piste in het Turkse Erciyes-Kayseri.

Australië en Nieuw-Zeeland

Wilt u skiën in de zomer? In Oceanië zijn de seizoenen omgekeerd, wat betekent dat u daar kunt skiën tijdens de Europese zomer. Ondanks dat het in de Australische zomer wel 50 graden Celsius kan worden, vindt u een groot aantal pistes in Australië.  De meeste vindt u in de Snowy Mountains in New South Wales. Dit gebergte wordt ook wel het dak van Australië genoemd omdat u hier de hoogste berg van het land vindt: Mount Kosiuszko (2228 meter). En u kunt zelfs op het eiland Tasmanië skiën. Ook in Nieuw-Zeeland zijn er veel ski-mogelijkheden. Skigebied Cardrona is verreweg het meest populaire gebied, het heeft met de moderne liften, en uitgebreide après-ski dan ook veel weg van een Alpen-skigebied. U moet er wel wat voor over hebben om aan de andere kant van de wereld te skiën, u bent namelijk zo’n 30 uur onderweg.

Skiseizoen: juli tot september

skien

Een piste met op de achtergrond het ruige Nieuw-Zeelandse landschap.

Bulgarije

U denkt er misschien niet aan, maar ook in Oost-Europa zijn er bergen en dus ook skigebieden. In Bansko, het populairste skigebied van Bulgarije vindt u bijvoorbeeld 75 kilometer aan pistes. Maar ook in Slowakije, Slovenië en Tsjechië kunt u prima skiën. Het voordeel van Oost-Europese skigebieden is dat het in vergelijking tot de Alpenlanden erg goedkoop is. Daarnaast zijn er in deze skigebieden veel zonuren, omdat ze zuidelijker en hoger liggen dan bijvoorbeeld Oostenrijk. Goed om te weten is dat de Oost-Europese skigebieden ontzettend populair zijn bij Engelsen, daarom kan het hier in de Engelse schoolvakanties erg druk worden.

Skiseizoen: December tot en met maart

skien

Het Bulgaarse skigebied Bansko wordt overspoeld door Engelsen.

Finland

In Fins Lapland kunt rond de poolcirkel skiën. Cross-Country skiën is erg populair in Finland, het bekendste gebied is Ruka, waar naast 31 pistes ook goede off-piste mogelijkheden zijn. Naast skiën is er nog veel meer mogelijk in Lapland. Zo kunt u bijvoorbeeld op rendiersafari, ijsvissen en bestaat er de kans dat u het Noorderlicht kan aanschouwen. Een groot voordeel van skien in Finland is het lange skiseizoen, omdat Lapland zo noordelijk ligt kunt u hier maandenlang genieten van de sneeuw.

Skiseizoen: oktober tot begin mei

skien

Fins Lapland is een waar winterwonderland.

Japan

U verwacht het misschien niet, maar Japan is met meer dan 600 skiresorts een groot ski-land. Vooral op het noordelijke eiland Hokkaido zijn de omstandigheden ideaal om te skiën. Qua ski-ervaring verschilt Japan behoorlijk van de Alpenskigebieden. Alles is een stuk kleinschaliger, de skigebieden liggen in Japan veel lager en u eet hier geen Wiener Schnitzel maar sushi in de skihut. Ook staat Japan bekend om de goede poedersneeuw. Dit komt omdat Japan lange winters kent, waardoor er tijdens het skiseizoen eigenlijk altijd verse, kwaliteitsvolle sneeuw is.

Skiseizoen: begin december tot begin mei

Glijd tussen de besneeuwde bomen door in Japan.

Canada

In Canada vindt u de Rocky Mountains, daar kan natuurlijk ook geskied worden. In Canada vindt u grote skigebieden die erg sneeuwzeker zijn. 1 van de bekendste skigebieden is Whistler Blackcomb. U vindt maar liefst 252 kilometer aan piste in de Olympische wintersportoord. Verder is er een levendige après-ski te vinden in dit gebied en is Whister een zogenaamd ‘ski-in ski-out dorp’, wat betekent dat u de piste direct vanuit het dorp kunt bereiken. Het enige nadeel van skien in Canada is de prijs, naast de dure vliegreis is ook de skipas in verhouding tot Alpenlanden behoorlijk duur.

Skiseizoen: eind november tot eind mei

De Olympische ringen in Whistler, Canada.

(Bron: Snowplaza, Spanjetoptien.nl, Australie.nl, Skiresort.nl)

Geef een antwoord

Reactie

    ic.verhoeven says:

    Ik dacht dat we minder zouden moeten vliegen dan passen deze rubrieken toch niet in uw krant?!,!