hitte

Op vakantie naar Zuid-Europa? Houd dan rekening met extreme hitte

Er komt vermoedelijk een tweede hittegolf onze kant op, maar in Zuid-Europa is het pas écht warm. Gaat u op vakantie naar een land in dit gedeelte van Europa? dan moet u rekening houden met extreem hoge temperaturen. Wij hebben de weersverwachting per land voor u op een rij gezet.

Spanje

Overal in Spanje is het warm, maar de binnenlanden en het zuiden van het land spannen de kroon. In Sevilla wordt het de komende 14 dagen niet kouder dan 34 graden en er wordt zelfs gesproken over mogelijke uitschieters richting de 50 graden (!). Ook ’s nachts blijft het enorm warm met rond de 30 graden.

Frankrijk

Wie naar Frankrijk gaat, moet eveneens rekening houden met heel veel hitte. Aan de zuidkust, de Provence en de Ardèche is het rond de 30-37 graden en het lijkt er niet op aslof het snel koeler gaat worden.

Portugal

“Komende dagen wordt het verzengend heet met uitbundige zonneschijn”, schrijft weeronline.nl over het Portugese weer. Het wordt hier weliswaar iets minder warm dan in Zuid-Spanje, maar in het binnenland kan het wel 45 graden worden. Dit duurt zeker nog tot het weekend van 4 en 5 augustus 2018, maar ook daarna wordt het niet kouder dan 29 graden. bent u van plan om naar Portugal te gaan, maar heeft u geen zin in deze hitte? Kies dan voor een verblijf op het eiland Madeira, daar wordt het ‘maar’rond de 26 graden.

Italië

In Italië is het ook bijzonder heet. In steden als Rome en Florence kan het wel 40 graden worden. Op het bekende vakantie-eiland Sicilië is het iets minder warm. In Napels wordt het maximaal rond de 30 graden, net als in Palermo. Op Sardinië schommelt de gemiddelde temperatuur ook rond de 30 graden.

Kroatië

Iets verderop, in Kroatië, is het ook warm. In Pula, op het eiland Istrië, wordt het voor het weekend van 4 en 5 augustus rond de 24 graden en ook daarna blijft de temperatuur schommelen rond de 30 graden.

Griekenland

Griekenland is de recordhouder van de warmste temperatuur ooit gemeten in Europa. In juli 1977 wordt het in de hoofdstad Athene 48 graden. Dit record gaan ze hier deze zomer niet verbreken, maar warm is het er wel. Volgens weeronline.nl haalt Athene makkelijk de 34 graden. Op de eilanden is het iets koeler en gaat het stevig waaien in de loop van de dagen.

Turkije

Een reis gepland naar de Turkse Rivièra? bereid u dan voor op temperaturen rond de 40 graden. Ook na het weekend wordt het niet koeler.

Zo doorstaat u de hitte in Zuid-Europa

Zoals u  hierboven heeft kunnen lezen, kan het op meerdere plekken warmer worden dan 45 graden. Zelfs het behalen van de 50 graden lijkt niet onrealistisch. Voor zulke temperaturen is het activeren van een hitteplan niet genoeg. Natuurlijk, het is heel verstandig om rustig aan te doen en veel te drinken, maar er zijn meer zaken waar u op moet letten.

Door enorm warm weer kan bijvoorbeeld een hitteberoerte ontstaan. Iemand die dit heeft voelt zich misselijk, verward en slap. Bij een hitteberoerte ziet de huid bovendien rood, maar zweet u niet en is de lichaamstemperatuur soms al opgelopen tot 41 graden. Het is erg belangrijk om niets te drinken en te eten als u dit merkt en direct 112 te laten bellen.

Hitte-uitputting

Ook voor hitte-uitputting moet u extra oplettend zijn bij zulke hoge temperaturen. Het lichaam moet harder werken bij warmte en krijgt vaak niet de mogelijkheid om terug te koelen naar de ideale temperatuur van 37 graden.  Daardoor kan zelfs lichte inspanning al leiden tot oververhitting, ook als u genoeg drinkt, eet en uitgerust bent. Symptomen zijn veel zweten, bleek of rood zien, hoofdpijn, duizeligheid, overgeven, spierkrampen, slapheid en vermoeidheid. Volgens het Rode Kruis is het bij hitte-uitputting erg belangrijk dat het slachtoffer rust zoekt in een koele omgeving in de schaduw. Het wordt afgeraden om te koele sportdranken te drinken en de situatie goed in de gaten te houden. Als degene zich niet snel beter voelt, dan kan dit duiden op een hitteberoerte en moet u 112 bellen.

(Bron: weeronline.nl, Algemeen Dagblad)

Geef een reactie