koekoek

Op zoek naar de koekoek tijdens Nationale Vogelweek

Nederland is een rijk vogelland en in de week van 6 tot en met 14 mei 2017 staan vogels extra in de aandacht tijdens de jaarlijkse Nationale Vogelweek. Vanwege het jaar van de koekoek is er speciale aandacht voor deze moeilijk te vinden vogel.   

Vogelbescherming Nederland

De Nationale Vogelweek wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland, in samenwerking met lokale vogelwerkgroepen, vrijwilligers en andere natuurbeschermers. Iedereen kan tijdens de Vogelweek de meest verbazingwekkende vogels in het wild ontdekken tijdens de veelal gratis vogelexcursies in de prachtige natuur van Nederland.

Koekoek

Dit jaar is er speciale aandacht voor de koekoek. Bijna iedereen kent zijn roep, maar bijna niemand heeft hem met eigen ogen gezien. Tijdens de vogelweek worden overal in het land speciale excursies georganiseerd om op zoek te gaan naar de geheimzinnige koekoek. Tegenwoordig is het een schaarse broedvogel geworden. Het is niet bekend waarom, maar de laatste decennia neemt het aantal koekoeken af en er zijn naar schatting nog maar zo’n 6000 á 8000 vrouwtjes over. Er zijn verschillende theorieën waardoor dit komt en tijdens het jaar van de koekoek wordt geprobeerd deze vraag te beantwoorden.

Weidevogels

In mei is het Nederlandse weidelandschap op z’n mooist. De weides staan vol bloemen en het is een komen en gaan van bijen, vlinders en vogels. Momenteel zijn zij in ‘prachtkleed’ en dus goed te zien. Met veel soorten gaat het in Nederland hard achteruit door de intensivering van de landbouw, maar op de plekken waar boeren en natuurorganisaties zich actief inzetten voor de bescherming van weidevogels gaat het gelukkig vaak wel goed. Daar jubelen de weidevogels uitbundig boven de velden. Wie dat spektakel wil meemaken kan in de Nationale Vogelweek in heel Nederland mee met één van de veelal gratis weidevogelexcursies.

Baardmannetjes Nico de Haan en Hans Dorrestijn

Niet in de gelegenheid om de vogels met eigen ogen te gaan bekijken, maar wel een grote interesse voor deze prachtige dieren? Lees dan zeker (nog eens) de columns van vogelbeschermer Nico de Haan of bekijk de video’s van Baardmannetje Hans Dorrestijn over de vogels waar hij u nader kennis mee wil laten maken.

Ter ere van de Nationale Vogelweek hebben wij een vogelquiz gemaakt, zodat u uw vogelkennis kunt testen.

(Bron: vogelweek.nl)

Geef een reactie