Duur 35:07
Gepubliceerd op 18 augustus 2017

Baardmannetjes: ’s Hertogenbosch

Tijdens dit seizoen van Baardmannetjes! gaan Nico de Haan en Hans Dorrestijn op diervriendelijke vogeljacht in en bij de stad. Tijdens hun zoektocht naar bijzondere vogels nemen zij u mee naar het stadscentrum, -park en een nabijgelegen natuurgebied.

’s Hertogenbosch

Deze week gaan Hans en Nico naar ’s Hertogenbosch. De zwaluwen zijn aan het nestelen en dat ontgaat de heren niet. Zowel nesten van huiszwaluwen als van boerenzwaluwen worden door het duo gespot. De wensvogel van Hans is deze week de oeverzwaluw, maar eerst stuit hij op een nest van een kievit dat in gevaar is door een groep paarden. Lukt het hem om het nest te redden?

Zwaluwen

De speurtocht van de heren begint in natuurpark Diezemonding, ten noordwesten van ’s-Hertogenbosch. Ze zien er de spreeuw en de kleine plevier, maar ook een kievit in nood. Dan is het tijd om richting stad te gaan. Midden in een wijk in aanbouw treffen Hans en Nico een kolonie huiszwaluwen aan. Ze broeden al jaren in die omgeving en nemen het voor lief dat ze er nu tussen het lawaai en de chaos zitten. De plaatselijke restauranthouder is zeer blij met ze, want ze zorgen ervoor dat zijn terras compleet mugvrij is.

Baardmannetjes

Vervolgens gaan Hans en Nico op zoek naar de boerenzwaluw. Normaal zijn die zoals de naam al zegt vooral het platteland te vinden, waar zij binnen, in boerenschuren broeden. Ze houden zich echter ook wel eens op onder tunnels. Zelfs midden in het centrum van ’s Hertogenbosch.

Baardmannetjes

En dan is het nog tijd voor Hans’ wensvogel, de oeverzwaluw. Om die te kunnen zien moeten Nico en hij toch echt de natuur in, want die laat zich niet in de stad zien. De heren hopen hem in de Bossche Broek aan te treffen. Meer weten over zwaluwen, lees dan ook de column van Nico over deze vogels.

Volg de route en kijk video’s

U kunt de route van de heren volgen en de video’s bekijken waarin Hans, speciaal voor MAX Vandaag vertelt over situaties waarin vogels de boventoon voeren. U vindt ze door te klikken op de verrekijkers en typemachines op de kaart.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer