Duur 35:06
Gepubliceerd op 11 augustus 2017

Baardmannetjes: Utrecht

Tijdens dit seizoen van Baardmannetjes! gaan Nico de Haan en Hans Dorrestijn op diervriendelijke vogeljacht in en bij de stad. Tijdens hun zoektocht naar bijzondere vogels nemen zij u mee naar het stadscentrum, -park en een nabijgelegen natuurgebied.

Utrecht

Deze week strijken Hans en Nico neer in Utrecht. De heren bezoeken indrukwekkende natuurgebieden in en rondom de stad, waar Hans hoopt op de vondst van een matkopmees. Als het duo denkt alles gezien te hebben, treffen zij nóg een vogel aan. Een vogel die de Baardmannetjes hier nooit hadden verwacht…

De huismus

De heren starten in het centrum van Utrecht. De wensvogel van Nico van deze aflevering zal er niet heel moeilijk te vinden zijn. Dat is namelijk de huismus. Al moeten de omstandigheden wel gunstig zijn. Om in het huidige stadse leven te overleven moet de mus slim zijn en goed samenwerken met soortgenoten. En zijn voortbestaan is afhankelijk van de aanwezigheid van kleine insecten, die een korte periode per jaar onmisbaar zijn voor deze oorspronkelijke zaadeter.

utrecht

Matkopmees

De wensvogel van Hans is deze week de matkopmees. Het is één van zijn favorieten, omdat hij het zo’n smaakvol vogeltje vindt. Hij houdt van een vochtige, bosachtige omgeving, dus of de heren hem in het stadse Utrecht aantreffen? Toch kunnen wij verklappen dat Hans hem van heel dichtbij kan bewonderen. Waar, laten wij nog even in het midden.

utrecht

Meer roodborstjes in de tuin

En tenslotte een tip van Nico die wij u niet willen onthouden, voor meer roodborstjes in de tuin: zet een fietspomp (of iets anders van die hoogte) midden in de tuin, dan zullen roodborstjes erop af komen. Dit omdat het de ideale hoogte heeft om naar insecten te speuren.

Volg de route en kijk video’s

U kunt de route van de heren volgen en de video’s bekijken waarin Hans, speciaal voor MAX Vandaag vertelt over situaties waarin vogels de boventoon voeren. U vindt ze door te klikken op de verrekijkers en typemachines op de kaart.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer