Duur 35:56
Gepubliceerd op 1 september 2017

Baardmannetjes: Rotterdam

Tijdens dit seizoen van Baardmannetjes! gaan Nico de Haan en Hans Dorrestijn op diervriendelijke vogeljacht in en bij de stad. Tijdens hun zoektocht naar bijzondere vogels nemen zij u mee naar het stadscentrum, -park en een nabijgelegen natuurgebied.

Rotterdam

In de laatste aflevering van het seizoen bezoekt het duo Rotterdam. Nico spot een zeldzaam familielid van de reiger: het woudaapje. Echter valt volgens Hans over de naam van het beestje nog te twisten. Hans heeft het baardmannetje tot zijn wensvogel benoemd. Ondanks dat hij dit vogeltje wat narcistisch vindt, wil hij het toch nog graag eens zien.

Meeuwen

De heren gaan op naar Rotterdam, maar deze keer mag het door hen zo geliefde Volkswagenbusje niet mee de stad in. Zij bezoeken echter ook de (natuur)gebieden rondom de stad. Zoals het industriegebied de Europoort, waar hun trouwe bus hen gewoon naar toe brengt. In dit gebied is de grootste meeuwenkolonie te vinden van Noord-West Europa. Met zo’n 25.000 mantelmeeuwen en 4.000 zilvermeeuwen. Er worden uitgebreide maatregelen genomen om het de vogels in de toch niet zo natuurlijke omgeving naar de zin te maken. De mantelmeeuw en zilvermeeuw lijken op elkaar, maar zijn toch goed te onderscheiden. Ze zijn niet alleen goed te herkennen door de verschillende kleur grijs (de kleine mantelmeeuw is donkergrijs en de zilvermeeuw lichtgrijs), maar ook door de kleur van hun poten. Bij de mantelmeeuw zijn die geel en bij de zilvermeeuw lichtroze.

baardmannetjes baardmannetjes

Woudaap

In de buurt van Rotterdam is ook het walhalla van de woudaap, één van de kleinste reigersoorten te vinden. Deze moerasvogel broedt in dicht riet en is daardoor moeilijk te spotten. Door de jaren heen zijn er daarnaast steeds minder broedparen gekomen en tegenwoordig zijn er nog maar een stuk of 10 van over in Nederland. De Zevenhuizerplas bij Rotterdam is de enige plek waar ze zich af en toe laten zien en de heren zijn niet de enigen die er proberen een glimp van ze op te vangen.

Baardmannetjes

Volg de route en kijk video’s

U kunt de route van de heren volgen en de video’s bekijken waarin Hans, speciaal voor MAX Vandaag vertelt over situaties waarin vogels de boventoon voeren. U vindt ze door te klikken op de verrekijkers en typemachines op de kaart.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer